Tradiční česká svíčková omáčka je oblíbenou specialitou v každé domácnosti. Většina kuchtíků má ten svůj nejlepší recept jak omáčku připravit, proto existuje mnoho variant. Výsledkem by měla být hustá omáčka bílé až nažloutlé barvy, jemné chuti doplněná o šťavnaté a měkké hovězí maso. Jako příloha se většinou podává houskový knedlík.
10 porcí
doba vaření 3 hodiny
Suroviny
- 1,5 kg hovězího zadního
- 100 g slaniny ( špeku)
- 2 ks cibule
- 6 ks mrkve
- 3 ks petržele
- 1 ks celeru
- 10 kuliček celého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 2 ks bobkového listu
- 1 lžíce tymiánu
- 1 ks citrónu
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 150 g hladké mouky
- 1 l vody
- 1 l plnotučného mléka
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- sůl podle potřeby
- pepř mletý podle potřeby
- 4 lžíce sádla
Postup přípravy
- Hovězí maso si opláchneme a prošpikujeme špekem a to tak, že si špek nakrájíme na hranolky. Nyní ostrým dlouhým nožem maso prořízneme a do vzniklého otvoru vložíme hranolek špeku.
- Poté si maso ze všech stran osolíme a opepříme.
- Všechnu očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na kostky.
- Ve větším hrnci si rozehřejeme sádlo a zeleninu s cibulí vložíme do hrnce a restujeme. Během restování přidáme nové koření, celý pepř, bobkový list, tymián a vložíme maso, které ze všech stran opečeme tak, aby se nám zatáhlo a zůstalo uvnitř šťavnaté. Po opečení masa přidáme hořčici, krátce orestujeme a zalijeme vodou.
- Přikryjeme poklicí a dusíme do změknutí masa. Zhruba 2 hodiny, záleží na druhu masa a jeho velikosti.
- Mezi tím si v misce rozmícháme mouku s mlékem na hladké těstíčko.
- Měkké maso vytáhneme z hrnce a do hrnce vlijeme mouku s mlékem.
- Necháme zhruba 20 minut provařit.
- Vezmeme si cedník a přecedíme omáčku do druhého hrnce. Vše pořádně propasírujeme a na zjemnění přilijeme smetanu.
- Dochutíme solí a citrónem.
- Podáváme s houskovým knedlíkem a brusinkami.
Vyzkoušejte také:
- Vepřová plec ve smetanové omáčce s knedlíkem
- Kuře na paprice na smetaně
- Fazolové lusky na smetaně, vařené vejce, brambor
- Kančí se šípkovou omáčkou a knedlíkem