Batátové placičky s lososem, domácí majonézou a zeleninou


Suroviny (cca 4 porce)

  • batáty – 1 kg
  • vejce od šťastných slepiček – 3 ks
  • sůl, pepř, bylinky dle chuti
  • domácí majonéza
  • oblíbená sezónní zelenina – cca 600 g
  • kopr, citrón (1 ks)

Postup přípravy

Nejprve oloupeme a najemno nastrouháme batáty, osolíme je a pár minut jim dáme šanci pustit přes sítko přebytečnou vodu. Pro jistotu zbytky vody ještě poctivě vymačkáme vidličkou. Takto připravené batáty smícháme s vejci a dochutíme solí, pepřem a bylinkami (kupř. vynikající jsou v placičkách lístky čerstvé bazalky).

TIP: Filé s batáty

Ze vzniklé hmoty tvoříme na pečícím papíře nízké placičky, které vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečeme cca 20 minut. Po 20 minutách přidáme k placičkám osoleného a opepřeného lososa, současně teplotu zvedneme na 200 stupňů a pečeme společně dalších 20 minut.

TIP: Lososová pomazánka na křupavé bagetce

Placičky podáváme s lososem na kousky, oblíbenou zeleninou, měsíčkem citrónu a domácí majonézou.

Tip: Na zahuštění hmoty lze přidat dvě hrsti jemných ovesných vloček.

Jídlo se hodí do low carb stravování.

Recept na domácí majonézu

Suroviny

  • vejce – 1ks
  • olivový olej extra virgin – 200 g
  • sůl, pepř a trocha citrónové šťávy na dochucení

Postup

Všechny suroviny (olej nalijeme jako poslední) vložíme do užší a vyšší nádoby. Poté až ke dnu vložíme ponorný mixér a pomalu ode dna začneme mixovat, postupně ho zvedáme, ale dáváme si pozor na to, abychom celou akci neuspěchali. 🙂

Do majonézy můžeme na konci přidat jemně nasekaný kopr.

Recept dodalo Nutric bistro, zdravá krabičková dieta.

Batátové placičky s lososem, domácí majonézou a zeleninou
Batátové placičky s lososem, domácí majonézou a zeleninou

Doporučujeme: