Rajská nebo rajčatová omáčka je celosvětově známá. Každá země ji vaří trošku jinak. Kdo chce může vyzkoušet naší českou klasiku, tato z hovězího masa je výborná.
4 porce
příprava 2 hodiny
Suroviny
- 500 g hovězí maso zadní
- 1 ks cibule
- 2 ks mrkve
- 4 ks rajčat
- 1 malá plechovka rajského protlaku
- 5 ks hřebíčku
- 1 ks celá skořice
- 5 kuliček nového koření
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce sádla
- sůl podle potřeby
- cukr podle potřeby
Postup přípravy
- Nejdříve si uvaříme hovězí maso do měkka. Vložíme do hrnce s vroucí vodou a vaříme do změknutí. Maso vyndáme a vývar použijeme do omáčky.
- V hrnci si rozehřejeme sádlo a zpěníme na něm na kostičky nakrájenou cibuli.
- Přidáme na kousky nakrájenou mrkev a rajčata.
- Vše společně orestujeme a vložíme rajčatový protlak.
- Zaprášíme hladkou moukou a rozředíme studeným vývarem.
- Přidáme hřebíček, skořici a nové koření.
- Vše vaříme do zhoustnutí.
- Omáčku propasírujeme přes cedník a dochutíme solí a cukrem.
- Podáváme s vařeným masem a knedlíkem.
Poctivá rajská je dobrá i s plněnými paprikami nebo masovými kuličkami (mletým masem). Někdo ji dělá i se sekanou, kuřecím masem, nebo netradičně s rýží.
Ale dát si i bez masa to může být pro někoho nejlepší ( třeba pro děti) a hlavně je rychlá.
Rajská je dobrá na mnoho způsobů:
- Špagety s rajskou omáčkou
- Rajská polévka s těstovinovou rýží
- Hovězí guláš s rajským protlakem
- Směs z mletého masa v rajčatové omáčce