Vepřové maso na houbách patří mezi známé české recepty. Je oblíbené i proto, že nejen skvěle chutná, ale většina z nás si houby sbírá sama. A pod maso vybírají ty, které mají nejraději.
2 porce
doba přípravy 1 hodina
Suroviny
- 300 g vepřové kýty
- 1 kus cibule
- 2 lžíce sádla
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl podle potřeby
- pepř podle potřeby
- 2 ks bobkového listu
- 200 g lesních hub
- 1 kousek másla
- 1 hrnek rýže
Postup přípravy
- Jemně nakrájené houby podusíme na másle doměkka.
- Opláchneme si vepřovou kýtu, nakrájíme na plátky, naklepeme a z každé strany osolíme a opepříme.
- V pánvi si rozpálíme sádlo a maso z obou stran opečeme dozlatova.
- Opékáme dokud maso nezměkne.
- Měkké maso vyjmeme z pánve a na zbytek tuku dáme nakrájenou cibuli na kostičky.
- Cibuli opečeme do tmavé barvy, poté zaprášíme hladkou moukou, osmahneme a podlijeme trochou vody.
- Přidáme bobkový list.
- Šťávu provaříme zhruba 10 minut, aby nám zhoustla.
- Přidáme podušené houby necháme přejít varem a pokud je třeba omáčku dochutíme solí a pepřem.
- Rýži uvaříme podle návodu na obalu.
Doporučujeme:
- Vepřové maso na mrkvi s bramborem
- Krůtí maso na houbách s rýží
- Vepřová kýta zapečená se slaninou a uzeným sýrem, bramborová kaše
- Pečený vepřový bůček se zelím a bramborovým knedlíkem