Klasická česká houbová bramboračka, kterou známe od babičky. Polévka je hustá s příchutí zeleniny, brambor, lesních hub a jemně chutná po majoránce a česneku. Zde je recept na domácí bramboračku.
4 porce
doba přípravy 1 hodina
Suroviny
- 4 ks velkých brambor
- 2 ks mrkev
- 1 ks celeru
- 1 ks petržele
- 1 ks cibule
- 50 g sušených lesních hub
- 4 lžíce sádla
- 4 lžíce hladké mouky
- 2 hrsti majoránky
- 4 stroužky česneku
- sůl podle chuti
- pepř podle chuti
- vegeta podle chuti
- 2 ks bobkového listu
- 5 kuliček nového koření
Postup přípravy
- V hrnci si rozehřejeme sádlo a opečeme na něm nakrájenou cibuli na kostky, společně s nakrájenou kořenovou zeleninou na kostky.
- Přidáme nové koření, bobkový list.
- Zaprášíme moukou, chvíli orestujeme a zalijeme zhruba 1,5 l vody.
- Přidáme houby, na kostky nakrájené brambory a přivedeme k varu.
- Vaříme asi 20 minut. Do změknutí brambor.
- Odstavíme z plotny, vložíme v dlaních promnutou majoránku, prolisovaný česnek, sůl, pepř a podle potřeby vegetu.
Polévka je grunt, u jedné určitě nezůstane:
- Hovězí vývar s domácími nudlemi
- Kulajda se ztraceným vejcem
- Ukrajinský boršč od babičky
- Valašská kyselice
O víkendu se na ní chystám, doufám, že bude chutnat celé rodině.