Hrachová polévka s osmaženým chlebem


Hrachová polévka je klasická česká polévka, která se v Čechách vaří tradičně na vánoce. Je uvařená ze žlutého sušeného hrachu. Polévka je hodně sytá a proto ji můžeme podávat s pečivem jako hlavní chod.

5 porcí

doba přípravy 1 hodina

Suroviny

  • 250 g žlutého hrachu
  • 1,5 litru zeleninového vývaru
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 hrsti majoránky
  • sůl podle potřeby
  • 5 krajíců staršího chleba
  • olej

Postup přípravy

  • Přes noc si namočíme hrách.
  • Ráno vodu slijeme, zalijeme vývarem a dáme vařit.
  • Vaříme do změknutí zhruba 1 hodinu. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem.
  • Na pánvičce si rozpustíme máslo, přisypeme mouku a uděláme si světlou jíšku.
  • Vychladnutou jíšku přidáme do hrnce s hrachem, promícháme a provaříme 20 minut.
  • Odstavíme z plotny a dochutíme majoránkou rozmělněnou v dlaních, prolisovaným česnek, podle chuti osolíme, opepříme.
  • V další pánvi si rozehřejeme olej a opečeme na něm na malé kostky nakrájený chléb.
  • Můžeme podávat polévku společně s osmažený chlebem.
Hrachová polévka s osmaženým chlebem
Hrachová polévka s osmaženým chlebem

Doporučujeme další tradiční české polévky: