Hrachová polévka je klasická česká polévka, která se v Čechách vaří tradičně na vánoce. Je uvařená ze žlutého sušeného hrachu. Polévka je hodně sytá a proto ji můžeme podávat s pečivem jako hlavní chod.
5 porcí
doba přípravy 1 hodina
Suroviny
- 250 g žlutého hrachu
- 1,5 litru zeleninového vývaru
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 3 stroužky česneku
- 2 hrsti majoránky
- sůl podle potřeby
- 5 krajíců staršího chleba
- olej
Postup přípravy
- Přes noc si namočíme hrách.
- Ráno vodu slijeme, zalijeme vývarem a dáme vařit.
- Vaříme do změknutí zhruba 1 hodinu. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem.
- Na pánvičce si rozpustíme máslo, přisypeme mouku a uděláme si světlou jíšku.
- Vychladnutou jíšku přidáme do hrnce s hrachem, promícháme a provaříme 20 minut.
- Odstavíme z plotny a dochutíme majoránkou rozmělněnou v dlaních, prolisovaným česnek, podle chuti osolíme, opepříme.
- V další pánvi si rozehřejeme olej a opečeme na něm na malé kostky nakrájený chléb.
- Můžeme podávat polévku společně s osmažený chlebem.