Pečené koleno se zelím a bramborovým knedlíkem


Pro milovníky pečeného masa je pečené koleno lahůdkou. Doplněné o zelí a knedlík se může stát svátečním obědem třeba na neděli.

2 porce

doba přípravy 3 hodiny

Suroviny

  • 1 ks vepřové koleno
  • 2 ks bobkový list
  • 5 ks kuliček celý pepř
  • Sůl podle potřeby

Na marinádu

  • 2 lžíce sójová omáčka
  • 1 lžíce worcester
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička grilovací koření
  • 1 lžička sušený česnek
  • ½ lžičky chilli

Další suroviny

  • ½ kg kysaného zelí
  • 2 lžíce sádla
  • 1 ks cibule
  • 50 g anglická slanina
  • 1 lžíce hladké mouky
  • cukr podle potřeby
  • 2 porce bramborových knedlíků

Postup přípravy

  • Koleno si opláchneme, vložíme do tlakového hrnce, přidáme nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme vodou.
  • Uzavřeme tlakový hrnec, přivedeme k varu a necháme 1 hodinu povařit.
  • Mezi tím si připravíme marinádu smícháním všech surovin a necháme uležet.
  • Do hrnce si vložíme kysané zelí, zalijeme trochou vody a dáme vařit do změknutí.
  • Na pánvi si rozehřejeme sádlo, vložíme na kostičky nakrájenou cibuli společně s kostičkami nakrájené slaniny a restujeme.
  • Zasypeme hladkou mouku a vytvoříme světlou jíšku, kterou necháme vychladnout.
  • Po změknutí zelí, přidáme jíšku, provaříme a zelí dosladíme, případně osolíme.
  • Předvařené koleno vytáhneme z hrnce, nařízneme kůži a vložíme do pekáče.
  • Potřeme marinádou, podlijeme trochou vývaru a vložíme do středně vyhřáté trouby, kde pečeme zhruba 1 hodinu.
  • Až nám koleno změkne, přidáme teplotu a necháme opéct do křupava.
  • Podáváme společně se zelím a bramborovým knedlíkem. Na talíři nezapomeneme řádně polít výpekem.
Pečené koleno se zelím a bramborovým knedlíkem
Pečené koleno se zelím a bramborovým knedlíkem

Doporučujeme: