Pro milovníky pečeného masa je pečené koleno lahůdkou. Doplněné o zelí a knedlík se může stát svátečním obědem třeba na neděli.
2 porce
doba přípravy 3 hodiny
Suroviny
- 1 ks vepřové koleno
- 2 ks bobkový list
- 5 ks kuliček celý pepř
- Sůl podle potřeby
Na marinádu
- 2 lžíce sójová omáčka
- 1 lžíce worcester
- 1 lžíce medu
- 1 lžička grilovací koření
- 1 lžička sušený česnek
- ½ lžičky chilli
Další suroviny
- ½ kg kysaného zelí
- 2 lžíce sádla
- 1 ks cibule
- 50 g anglická slanina
- 1 lžíce hladké mouky
- cukr podle potřeby
- 2 porce bramborových knedlíků
Postup přípravy
- Koleno si opláchneme, vložíme do tlakového hrnce, přidáme nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme vodou.
- Uzavřeme tlakový hrnec, přivedeme k varu a necháme 1 hodinu povařit.
- Mezi tím si připravíme marinádu smícháním všech surovin a necháme uležet.
- Do hrnce si vložíme kysané zelí, zalijeme trochou vody a dáme vařit do změknutí.
- Na pánvi si rozehřejeme sádlo, vložíme na kostičky nakrájenou cibuli společně s kostičkami nakrájené slaniny a restujeme.
- Zasypeme hladkou mouku a vytvoříme světlou jíšku, kterou necháme vychladnout.
- Po změknutí zelí, přidáme jíšku, provaříme a zelí dosladíme, případně osolíme.
- Předvařené koleno vytáhneme z hrnce, nařízneme kůži a vložíme do pekáče.
- Potřeme marinádou, podlijeme trochou vývaru a vložíme do středně vyhřáté trouby, kde pečeme zhruba 1 hodinu.
- Až nám koleno změkne, přidáme teplotu a necháme opéct do křupava.
- Podáváme společně se zelím a bramborovým knedlíkem. Na talíři nezapomeneme řádně polít výpekem.
Doporučujeme:
- Kuře pečené na másle
- Vepřové maso na slanině s rýží
- Vepřová pečeně se špenátem a bramborovým knedlíkem
- Hovězí líčka na červeném víně a kořenové zelenině