Vepřové maso s dušenou mrkví a bramborem bude chutnat všem, kdo mají rádi maso v kombinaci se sladší omáčkou, protože přesně tak tento recept chutná.
Suroviny
- vepřová plec (500g – 1kg) dle počtu osob
- mrkev cca 800g (podle masa 5 velkých, 10 menších)
- cibule
- olej
- lžíce másla
- sůl
- pepř
- kmín
- voda nebo vývar
Postup přípravy
- Maso rozkrájíme na kousky a osolíme. Mrkev nakrájíme dle libosti (na špalíčky).
- V hrnci na oleji osmažíme cibuli nakrájenou na kostičky a osolíme. Smažíme pomalu alespoň 5-10 minut.
- Přidáme osolené maso a opékáme, až maso pustí tuk. Dle chuti můžeme opepřit nebo okmínovat.
- Maso poprášíme moukou, necháme chvíli „zasmažit“ a nalijeme vodu (poté přidáme 1 masox) nebo vývar.
- Necháme probublávat asi 20 minut a poté přidáme nakrájenou mrkev.
- Vodu nebo vývar případně přiléváme. Necháme opět pozvolna vařit alespoň 1 hodinu. Po chvíli promícháváme, aby se omáčka nepřipalovala.
- Jako přílohu uvaříme brambory, někomu jídlo chutná ale také s rýží.
TIP: Použitím „papiňáku“ můžete zkrátit dobu vaření až o polovinu. Vepřové maso v mrkvi churná skvěle.
Co ještě uvařit:
- Domácí sekaná pečeně a karbanátky z mletého masa
- Vepřová kotleta po cikánsku s rýží
- Znojemská omáčka s vepřovým masem a rýží
- Vepřová kotleta na zeleném pepři s rýží