Česká polévka, kterou známe spíše z restaurací. Jedná se o smetanově nažloutlou polévku s drobně nakájenými houbami. Polévka má jemnou chuť a podává se s širokými nudlemi.
4 porce
doba přípravy 40 minut
Suroviny
- 4 lžíce rostlinného oleje
- 4 lžíce hladké mouky
- 1 l hovězího vývaru
- 1 hrst sušených hřibů ( předem namočených)
- 0, 3 dcl plnotučného mléka
- Sůl podle potřeby
- Pepř podle potřeby
- 150 g širokých nudlí
Postup přípravy
- V hrnci si rozehřejeme olej a zaprášíme hladkou moukou.
- Připravíme světlou jíšku a za neustálého prošlehávání ji zalijeme vlažným vývarem.
- Přivedeme k varu a provařujeme zhruba 25 minut.
- Mezi tím si uvaříme v hrnci zvlášť široké nudle podle návodu na obalu.
- Scedíme, propláchneme a necháme vychladnout.
- V dalším hrnci si uvaříme namočené houby do měkka.
- Po uvaření scedíme, necháme vychladnout a nakrájíme na drobné kousky.
- Do provařené polévky přilijeme mléko, krátce provaříme a odstavíme z plotny.
- Přidáme nakrájené houby, sůl, pepř, pokud máme nasekaný čerstvý libeček.
- Podáváme společně se širokými nudlemi.
Související recepty:
- Nejlepší houbová polévka ze sušených hub
- Klasická česká bramboračka jako od babičky
- Fazolová polévka s klobásou a smetanou
- Krůtí maso na houbách s rýží