Oblíbená luštěninová polévka, která je jemné chuti. Doplněná o klobásu, ale výborná je i s jakoukoliv uzeninou, co doma máte. Tato tradiční hustá polévka z velkých fazolí skvěle zasytí a můžeme ji s pečivem nebo bramborem podávat klidně jako hlavní chod.
4 porce
doba vaření 1 hodina
Suroviny
- 200 g suchých tmavých fazolí
- 3 lžíce oleje
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 ks klobása
- 1 ks cibule
- 1 ks zeleninový bujón
- Sůl podle potřeby
- Pepř podle potřeby
- 3 stroužky česneku
- 2 hrsti majoránky
- Čerstvý libeček
Postup přípravy
- Fazole si namočíme do studené vody a necháme do druhého dne.
- Druhý den, slijeme vodu, doplníme čerstvou asi 1,2 litru a dáme vařit.
- Vaříme na mírném ohni, dokud nebudou fazole měkké. Můžeme přidat zeleninový bujón.
- V pánvi si rozehřejeme olej a vložíme na kostky nakrájenou cibuli společně s kostkami klobás.
- Orestujeme do hněda, zaprášíme moukou a necháme vychladnout.
- Vychladlou jíšku přidáme do hrnce s fazolemi, promícháme metličkou a provaříme zhruba dalších 15 minut.
- Poté dochutíme majoránkou, prolisovaným česnekem, solí a pepřem.
- Při podávání zdobíme nasekaným libečkem.
Bílá (světlá) fazolová polévka s klobásou
Druhý recept, tentokrát na bílou fazolovou polévku, která je také vynikající a vydatná, jako ta v prvním receptu výše.
Fazolová polévka z bílých fazolí – suroviny
- 200g bílé fazole suché
- 1 bobkový list
- 5 kuliček pepře
- 250ml smetany ke šlehání
- 2-3 polévkové lžíce hladké mouky
- sůl
- klobása
Jak uvařit fazolovou polévku s klobáskou – postup přípravy
- Fazole propereme, přebereme a namočíme. Nejlepší to je večer den před vařením.
- Slijeme vodu a přidáme 500ml vody, bobkový list a pepř.
- Dáme vařit, nejlépe v tlakovém hrnci – papiňáku. Fazole se vaří zhruba 40 minut.
- Osolíme po dovaření.
- Hladkou mouku rozmícháme ve smetaně, aby byla bez hrudek a vlijeme k fazolím. Povaříme.
- Klobásu pokrájíme na polovinu a poté na plátky a přidáme do hrnce a ještě chvíli vaříme.
- Dle chuti dosolíme a po vypnutí přidáme 1 lžíci octa, také dle chuti.
Další skvělé polévky:
- Fazolová polévka se zeleninou
- Ukrajinský boršč od babičky
- Kapustová polévka s klobásou
- Luxusní frankfurtská polévka s párkem
- Čočková polévka s opečenou klobásou