Mnohým z nás začala cuketová sezóna a ptáte se, co s tou hromadou cuket? Máme pro vás skvělý tip na cuketový krém. Jeho příprava je velmi jednoduchá a výsledek stojí za to.
4 porce
doba vaření 40 minut
Suroviny
- 1 obří cuketa
- 2 ks cibule
- 3 ks stroužku česneku
- Olej podle potřeby
- 4 ks brambor
- 2 ks mrkve
- 1 ks petržele
- 1 lžička provensálského koření
- Sůl podle potřeby
- Pepř podle potřeby
- 1 ks zeleninový bujón
- 100 ml smetany
- 2 plátky staršího chleba na krutóny
Postup přípravy
- V hrnci si rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět na kousky nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek.
- Přidáme provensálské koření.
- Do hrnce vložíme na kostky nakrájenou cuketu. Cuketu neloupeme, ale pokud máme obří tak vydlabeme semínka.
- Přisypeme na kostky nakrájené brambory, kolečka mrkve, petržele.
- Zalijeme vodou odhadem 1,2 litru, vložíme bujón a přivedeme k varu.
- Vaříme zhruba 30 minut do úplného změknutí zeleniny.
- Poté odstavíme z plotny a ručním tyčovým mixérem mixujeme do hladka.
- Přilijeme smetanu na zjemnění a případně dochutíme.
- Chleba si nakrájíme na kostičky a na suché pánvi opečeme do zlatova.
- Krém servírujeme s opečeným chlebem a kdo má rád ostré může si přidat drcené chilli. Pro někoho je dobrá i s kari nebo mátou.
Další recepty na chutné polévky:
- Žampionový krém – zdravá polévka se smetanou
- Hrachová polévka s osmaženým chlebem
- Uzená polévka s mlékem
- Rajská polévka s těstovinovou rýží
- Rajčatová polévka indická