Dušená kapusta je velmi oblíbeným jídlem. Její příprava je snadná a výsledek vždy stojí za to. Můžeme ji podávat s pečeným vepřovým masem, bramborem, knedlíkem, vejcem.
4 porce
doba vaření 30 minut
Suroviny
- 1 ks kapusta
- 1 ks cibule
- 100 g anglické slaniny
- 50 g slaniny ( špeku)
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 3 lžíce hladké mouky
- 3 stroužky česneku
- 5 lžičky celého kmínu
- Sůl podle potřeby
- Pepř podle potřeby
- 1 lžička octu
- 4 plátky pečeného vepřového masa
- 4 porce houskových knedlíků
TIP: Vepřové ragú s fazolemi a knedlíkem
Postup přípravy
- Kapustu si opláchneme, rozřízneme na čtyři díly, vyřízneme košťál a nakrájíme na nudličky.
- Vložíme do hrnce.
- Přidáme sůl, kmín, ocet, podlijeme vodou a přivedeme k varu.
- Přikryjeme poklicí a na mírném ohni dusíme do změknutí.
- V pánvičce si rozehřejme olej, přidáme na drobně nakrájenou slaninu společně s kostičkami špeku a opékáme .
- Cibuli si nakrájíme na kostičky a přidáme do pánve. Vše společně opečeme.
- Zaprášíme moukou, uděláme jíšku, kterou necháme vychladnout.
- Jakmile nám kapusta změkne, přidáme do hrnce jíšku, promícháme a provaříme zhruba 15 minut.
- Poté odstavíme, dochutíme solí, pepřem, prolisovaným česnekem a můžeme podávat společně s upečeným masem a knedlíkem.
Doporučujeme:
- Kapustová polévka s klobásou
- Klasická květáková polévka bez mouky
- Vepřová kýta zapečená se slaninou a uzeným sýrem, bramborová kaše
- Smetanovo-sýrová omáčka s vepřovým masem