Klasická květáková krémová polévka bez mouky je skvělá a podle tohoto receptu se vám vybaví dětství, jako byste byli právě u babičky na prázdninách.
Suroviny
- květák
- 2 mrkve
- cibule
- brambory
- máslo
- krupička
Postup přípravy
Květák omyjeme a rozebereme na růžičky. Brambory nakrájíme na kostičky, mrkev očistíme a rozpůlíme.
Dáme vařit zeleninu, nejdřív květák (můžeme přidat petržel). Po 10min vaření si vyndáme pár růžiček květáku na ozdobu. Přidáme brambory a vaříme dalších 5-10min. Vyndáme mrkev a nadrobno rozkrájíme cibuli. Můžeme rozmixovat, podle toho jak máme rádi. Květák vyjmeme do nádoby a rozmixujeme zvlášť. Poté ho přidáme do polévky. Z másla a krupičky uděláme jíšku. Přidáme do polévky a necháme provařit. Můžeme přidat i vajíčko, rozmíchané vidličkou.
Nejlepší květákovou polévku můžete udělat i se zeleninou podle toho, jak ji máte rádi (s mrkví, brokolicí, bramborem, pórkem, vejcem či smetanou). Je lehká, jemná a zdravá i pro děti a když ji hodně rozmixujete, bude z ní chutný květákový krém.
Výborná je prý i s kokosovým mlékem.
A protože vždy z polévky něco zbyde, udělejte si ještě smažený květák s bramborem.
Doporučujeme:
- Kapustová polévka s klobásou
- Cuketový krém – polévka se smetanou a krutony
- Dušená kapusta s vepřovým masem a knedlíkem
- Jednoduché květákové placičky se sýrem