Klasická česká omáčka, která se dělá z čerstvého křenu. Kdo nemá čerstvý křen, může použít křenex, ale chuť omáčky nebude tak výrazná, jako když použijete čerstvý křen.
2 porce
Doba přípravy 30 minut
Suroviny
- 30 g másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 0,5 l polotučného mléka
- 0,1 l smetany na šlehání
- 2 cm čerstvého křenu
- Sůl podle chuti
- Pepř podle chuti
- Cukr podle chuti
- 2 porce uzené krkovičky
- 2 porce houskových knedlíků
Postup přípravy
- V hrnci si rozehřejeme máslo, zaprášíme hladkou mouku a vytvoříme světlou jíšku.
- Zalijeme mlékem a metličkou rozšleháme, aby se nám neutvořili hrudky.
- Přivedeme k varu.
- Očištěný křen si nastrouháme na jemném struhadle a vložíme do omáčky.
- Omáčku osolíme, opepříme, osladíme.
- Provaříme zhruba 15 minut.
- Na konci vaření zjemníme smetanou.
- V pařáku si napaříme plátky masa společně s knedlíkem a můžeme podávat.
Máte rádi omáčky? Zde jsou další recepty:
- Cibulová omáčka, brambor, vařené vejce
- Žampionová omáčka, vařené vejce, kynutý knedlík
- Vepřová plec ve smetanové omáčce s knedlíkem