Hovězí líčka na víně se poslední době těší velké oblibě, nejen u šéfkuchařů, ale taky v našich domácnostech. Jedná se o velmi kvalitní maso v pikantní vinné omáčce s chutí kořenové zeleniny.
5 porcí
Doba přípravy 3 hodiny
Suroviny
4 hovězí líčka ( zhruba 1,2 kg masa)
- 4 lžíce olivového oleje
- 5 ks mrkví
- 3 ks petržele
- 1 ks menšího celeru
- 2 ks cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce rajského protlaku
- 1 l kvalitního červeného vína
- 800 ml hovězího vývaru
- 1 lžíce krupicového cukru
- 1 ks bobkový list
- 5 ks nového koření
- 5 ks celého pepře
- 1 snítka čerstvého rozmarýnu
- 1 snítka čerstvého tymiánu
- 2 lžíce vychlazeného másla
- Sůl podle potřeby
- Pepř podle potřeby
- 4 porce bramborové kaše
- 1 hrst čerstvé petrželky
Postup přípravy
- Hovězí líčka si očistíme, opláchneme, osolíme, opepříme.
- V hrnci si rozehřejeme olej a líčka opečeme ze všech stran do zlatova.
- Potom líčka z hrnce vytáhneme a dáme stranou.
- Všechnu kořenovou zeleninu si očistíme, nakrájíme na kostičky a vsypeme do hrnce.
- Přidáme nakrájenou cibuli, nakrájený česnek, opečeme.
- Vložíme nové koření, bobkový list, celý pepř, tymián, rozmarýn, rajský protlak a chvíli restujeme. Zhruba 1-2 minuty.
- Zalijeme vínem, přivedeme k varu a vaříme zhruba 30 minut, dokud se nám objem nesníží na polovinu.
- Do hrnce vrátíme líčka, zalijeme vývarem, přikryjeme poklicí a dáme dusit do trouby předem vyhřáté na 140 stupňů. Dusíme zhruba 2 hodiny.
- Líčka vytáhneme a omáčku přecedíme přes jemný cedník.
- Omáčku dochutíme solí, pepřem, můžeme osladit.
- Před podáváním omáčky do ní vmícháme vychlazené máslo.
- Na talíř dáme doprostřed bramborovou kaši, navrch položíme líčko, přelijeme omáčkou a můžeme ozdobit čerstvým tymiánem.
Vyzkoušejte i další recepty:
- Vepřová plec ve smetanové omáčce s knedlíkem
- Pečené koleno se zelím a bramborovým knedlíkem
- Rajská omáčka s hovězím masem a kynutým knedlíkem
- Pečené uzené maso se zelím a houskovým knedlíkem