Domácí nadýchané loupáčky


Ať už ke kávě, čaji, anebo třeba kakau. Loupáky jsou oblíbenou snídaní nejen malých dětí, nýbrž i dospělých. Uvažovali jste někdy nad tím, že jejich přípravu vyzkoušíte, avšak báli jste se složité přípravy? Zahoďte obavy za hlavu a pojďte vyzkoušet tento recept na dokonale nadýchané domácí loupáčky. Už nikdy víc nebudete chtít jíst ty kupované.

Suroviny

  • 500 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 100 g cukru krupice
  • 150 g másla či Zlaté Hané
  • 1 vejce
  • zhruba 200 ml smetany na vaření (12%)
  • 30 g droždí
  • mák na posypání

Postup přípravy

Začněte tím, že si do větší mísy prosijete mouku. Následně do ní přidejte sůl, cukr a máslo. Z těchto surovin vypracujte drobenku. Může vám s tím pomoci i kuchyňský robot. Důležité je, aby máslo nebylo rozpuštěné. Těsto tak bude krásně jemné, vláčné a nadýchané.

V dalším kroku si ohřejte připravenou smetanu. Tato musí být teplá, avšak ne příliš horká. Do ohřáté smetany přidejte rozdrobené droždí, jenž ve smetaně důkladně rozmíchejte. Následně oddělte bílek od žloutku a žloutek přidejte ke smetanové směsi. Opět důkladně rozmíchejte.

A nyní přichází na řadu připravená drobenka. Do ní postupně přilévejte právě připravenou směs ze smetany a poctivě zpracovávejte v těsto. Těsto je nutné hníst tak dlouho, dokud není jemné a hebké na dotek.

TIP: Pravý francouzský toast sladký

Poté těsto odložte na teplé místo (k topení, anebo do dřezu s teplou vodou) a zakryjte utěrkou. Nechte jej alespoň 1 hodinu kynout.

Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, rozdělte jej na 2 kusy. 1 část vyválejte v kruh a nakrájejte z něj 8 trojúhelníčků (jako se krájí pizza). Každý z kousků pak smotejte od nejdelší strany trojúhelníku po jeho vrchol. Až připravíte všechny loupáčky, přeneste je na plech vyložený pečícím papírem, potřete rozšlehaným bílkem a nechte opět kynout další hodinu.

TIP: Nejlepší domácí vánočka

A na závěr si rozehřejte troubu na 200 °C. Než se trouba vyhřeje, můžete loupáčky znovu potřít bílkem a následně už i posypat celým mákem, anebo je můžete obzvláštnit i kousky mandlí či oříšků.

Loupáčky vložte do vyhřáté trouby a teplotu ponižte na 175 °C. Péct je budete zhruba 20 minut, dokud nebudou mít krásnou zlatavou barvu.

Domácí loupáčky
Domácí loupáčky

Další dobroty nejen pro děti: