Ať už ke kávě, čaji, anebo třeba kakau. Loupáky jsou oblíbenou snídaní nejen malých dětí, nýbrž i dospělých. Uvažovali jste někdy nad tím, že jejich přípravu vyzkoušíte, avšak báli jste se složité přípravy? Zahoďte obavy za hlavu a pojďte vyzkoušet tento recept na dokonale nadýchané domácí loupáčky. Už nikdy víc nebudete chtít jíst ty kupované.
Suroviny
- 500 g hladké mouky
- špetka soli
- 100 g cukru krupice
- 150 g másla či Zlaté Hané
- 1 vejce
- zhruba 200 ml smetany na vaření (12%)
- 30 g droždí
- mák na posypání
Postup přípravy
Začněte tím, že si do větší mísy prosijete mouku. Následně do ní přidejte sůl, cukr a máslo. Z těchto surovin vypracujte drobenku. Může vám s tím pomoci i kuchyňský robot. Důležité je, aby máslo nebylo rozpuštěné. Těsto tak bude krásně jemné, vláčné a nadýchané.
V dalším kroku si ohřejte připravenou smetanu. Tato musí být teplá, avšak ne příliš horká. Do ohřáté smetany přidejte rozdrobené droždí, jenž ve smetaně důkladně rozmíchejte. Následně oddělte bílek od žloutku a žloutek přidejte ke smetanové směsi. Opět důkladně rozmíchejte.
A nyní přichází na řadu připravená drobenka. Do ní postupně přilévejte právě připravenou směs ze smetany a poctivě zpracovávejte v těsto. Těsto je nutné hníst tak dlouho, dokud není jemné a hebké na dotek.
Poté těsto odložte na teplé místo (k topení, anebo do dřezu s teplou vodou) a zakryjte utěrkou. Nechte jej alespoň 1 hodinu kynout.
Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, rozdělte jej na 2 kusy. 1 část vyválejte v kruh a nakrájejte z něj 8 trojúhelníčků (jako se krájí pizza). Každý z kousků pak smotejte od nejdelší strany trojúhelníku po jeho vrchol. Až připravíte všechny loupáčky, přeneste je na plech vyložený pečícím papírem, potřete rozšlehaným bílkem a nechte opět kynout další hodinu.
A na závěr si rozehřejte troubu na 200 °C. Než se trouba vyhřeje, můžete loupáčky znovu potřít bílkem a následně už i posypat celým mákem, anebo je můžete obzvláštnit i kousky mandlí či oříšků.
Loupáčky vložte do vyhřáté trouby a teplotu ponižte na 175 °C. Péct je budete zhruba 20 minut, dokud nebudou mít krásnou zlatavou barvu.
Další dobroty nejen pro děti:
- Bavorské vdolečky
- Lívanečky s jablečnými povidly
- Jablečný štrůdl z tvarohového těsta
- Povidlové šátečky z tvarohového těsta