Pastevecká polévka


Pastevecká polévka patří mezi české recepty. Polévka je velmi vydatná, přesto že není zahuštěná moukou, ale žemlí. Při podávání přidáme kysanou smetanu což polévku zjemní.

4 porce

Doba přípravy je 40 minut

Suroviny

  • 6 ks brambor
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 2 žemle (starší rohlík)
  • 2 ks klobásy
  • Sůl podle potřeby
  • Pepř podle potřeby
  • Špetka mleté sladké papriky
  • Špetka pálivé mleté papriky
  • 1 kelímek kysané smetany

Postup přípravy

  • V hrnci si rozehřejeme sádlo.
  • Oloupané brambory si nakrájíme na menší kostičky.
  • Cibuli si nakrájíme na drobné kousky a vložíme společně s brambory do hrnce.
  • Osmažíme, vmícháme papriku, zalijeme vodou zhruba 1 ¼ litru.
  • Do polévky přidáme na kostky nakrájenou žemli a vaříme do změknutí brambor.
  • Potom do polévky vložíme klobásu nakrájenou na půl kolečka, necháme přejít varem a odstavíme z plotny.
  • Dochutíme solí, pepřem.
  • Při podávání polévku zdobíme kysanou smetanou a nasekanou petrželkou.
Pastevecká polévka
Pastevecká polévka

Další recepty polévek: