Hlíva je pro naše tělo velmi prospěšná houba, ale dokáže potěšit i náš žaludek. Můžeme ji dělat smaženou, použít ji do omáček, do polévek nebo orestovat jen tak na másle.
2 porce
Doba přípravy je 30 minut
Suroviny
• 300 hlívy
• 1 ks cibule
• 1 ks mrkev
• 1 ks petržel
• 1 kousek celeru
• 2 lžíce másla
• 1 lžíce hladké mouky
• 2 ks brambor
• 1 ks zeleninový bujón
• Sůl podle potřeby
• Pepř podle potřeby
TIP: Tofu s červeným zelím a br. knedlíkem
Postup přípravy
• V hrnci si rozehřejeme máslo.
• Vložíme na kostky nakrájenou cibuli.
• Kořenovou zeleninu si očistíme a nastrouháme na jemném struhadle.
• Přidáme do hrnce a restujeme.
• Hlívu si překrájíme na menší kousky a vložíme do hrnce.
• Promícháme, zaprášíme moukou, chvíli orestujeme a vlijeme vodu.
• Vložíme na malé kostky očištěné a nakrájené brambory společně s bujónem.
• Vaříme do změknutí zhruba 15-20 minut.
• Dochutíme solí, pepřem a můžeme zjemnit smetanou.
Uvařte si i tyto polévky:
- Valašská kyselica s klobásou
- Uzená polévka s mlékem
- Selská polévka s houbami
- Indická tomatová polévka