Vepřové závitky s kysaným zelím a rýží


Plátek vepřového masa, naplněný domácím kysaným zelím v jemné omáčce. Maso je šťavnaté s výraznou chutí po zelí. Jako příloha se hodí rýže, knedlík, opečené brambory.

2 porce

Doba přípravy je 90 minut

Suroviny

  • 2 plátky vepřové kýty
  • 2 lžičky plnotučné hořčice
  • Sůl podle chuti
  • Pepř podle chuti
  • 2 plátky anglické slaniny
  • 100 g kysaného zelí
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 ks bobkový list
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 kuličky celého pepře
  • 1 lžíce sádla
  • 2 porce uvařené rýže

Postup přípravy

  • Plátky masa si opláchneme, naklepeme.
  • Každý plátek potřeme jednou lžičkou hořčice, osolíme, opepříme.
  • Na maso si položíme plátky slaniny a překrájené ( neproplachované) zelí.
  • Maso srolujeme do závitku, můžeme si pomoct párátky nebo provázkem.
  • V kastrůlku si rozehřejeme sádlo, vsypeme na kostky nakrájenou cibuli, kuličky koření, bobkový list a opékáme do hněda.
  • Vložíme závitky, opečeme ze všech stran, aby se nám maso zatáhlo a zůstalo šťavnaté.
  • Zalijeme vodou, můžeme přidat bujón a pod poklicí dusíme do měkka. Zhruba 40 minut.
  • Měkké závitky vytáhneme, šťávu procedíme přes cedník do druhého kastrůlku.
  • V hrnečku si rozmícháme mouku s trochou vody, aby nám vzniklo hladké těstíčko a vlijeme do šťávy.
  • Přivedeme k varu, vložíme závitky zpět a provaříme ještě asi 20 minut.
  • Dochutíme podle potřeby solí, pepřem a můžeme podávat s vařenou rýží.
Vepřové závitky s kysaným zelím a rýží
Vepřové závitky s kysaným zelím a rýží

Související recepty: