Nejlepší čokoládové brownies


Pamatujete si ty typické americké seriály, filmy nebo třeba i pohádky? Vsadím se s vámi, že v mnohých bude zmínka právě o tomto sladkém zákusku a není divu, když jsem tuto americkou laskominu ochutnala, propadla jsem ji. Pravděpodobně neexistuje lepší zákusek pro milovníky čokolády, než je právě brownies. Jedná se především o rozehřátou a znovu upečenou čokoládu, v kombinaci s několika málo surovinami.

Doba přípravy: 60 minut

Náročnost: velmi snadné

Suroviny

  • 250 g másla
  • špetka soli
  • 6 ks vajec
  • 1 balíček vanilkového cukru nebo aroma
  • 200 g hladké mouky
  • 500 g mléčné čokolády
  • 4 lžíce kakaa, nejlépe holandské
  • pečící papír nebo olej a polohrubá mouka na vysypání
  • 250 g cukru

Postup přípravy

Připravíme vodní lázeň. V té rozehřejeme čokoládu na vaření a máslo. Vodní lázeň nám čokoládu krásně rozehřeje a zaručí, že se nám nepřichytí. Na to dávejte velký pozor, protože přichycená čokoláda je velmi hořká a celou chuť Brownies by zkazila.

Do větší mísy prosejeme mouku, tak jako při každém pečení, avšak zde je tento krok ještě podstatnější. Těsto je díky čokoládě velmi jemné, proto musí všechno být dokonale zamíchané a především prosáté přes kuchyňské síto. Nikdy nepoužívejte jinou mouku, než hladkou. K mouce přidáme špetku soli, balíček vanilkového cukru, čtyři lžíce holandského kakaa a práškový cukr a vše důkladně promícháme kuchyňskou metlou.

TIP: Hrnková buchta na plech

Do druhé mísy, klidně postačí menší, rozklepneme vejce, přidáme kapku vanilkového aroma (pokud jste nepoužili vanilkový cukr, dejte celou lžičku) a lehce vystydlou čokoládu, kterou jsme si předem rozpustili ve vodní lázni. Vše opět promícháme kuchyňskou metlou.

Do mísy se sypkými ingrediencemi dáme vyšlehaná vajíčka s čokoládou a necháme míchat v kuchyňském robotu. Mezitím, co se nám těsto míchá připravíme plech. Plech vymažeme olejem nebo tukem a vysypeme polohrubou moukou.

Při pečení: Nepoužívám pro vysypání plechu hrubou mouku, která i po upečení lehce přilne na těstu a zbytečně kazí jeho jemnost.

Když je těsto dostatečně vyšlehané, přeliji ho na plech a stěrkou dorovnám okraje tak, aby bylo rovnoměrné. Je třeba však počítat s tím, že povrch těsta popraská, což se běžně stává. Těsto vložím do trouby a peču při 180° cca 15 minut.

TIP: Pochutnáte si, když vyzkoušíte i fazolové brownies.

Pokud chcete, aby bylo těsto ještě sladší a zajímavé, můžete během pečení, do lehce zapečeného těsta vhodit nadrobno nasekanou tabulku mléčné čokolády nebo po upečení, polít povrch těsta rozehřátou čokoládou). Zdobení je jen na vás.

Že by byly zdravé se říct nedá, ale jsou prostě nejlepší.

Nechte si chutnat!

Čokoládové brownies
Čokoládové brownies

Toto musíte také zkusit: