Šťavnaté kousky kančího masa podávané v šípkové omáčce. Omáčka je příjemné nakyslé chuti, silná po kořenové zelenině a kančím mase. Podávaná s knedlíkem se stává skutečnou pochoutkou.
4 porce
Doba přípravy je 90 minut
Suroviny
- 600 g kančího masa (může být plec)
- 2 lžíce sádla
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 1 petržel
- ½ celeru
- 5 kuliček nového koření
- 8 kuliček celého pepře
- 3 bobkové listy
- ½ lžičky tymiánu
- 200 ml červeného vína
- 120 g sušených šípků
- 3 lžíce šípkového džemu
- 4 porce knedlíku
Postup přípravy
- Kančí maso si opláchneme, nakrájíme na kousky, osolíme a opepříme.
- V hrnci si rozehřejeme sádlo, vložíme na kousky nakrájenou cibuli a všechnu očištěnou nakrájenou kořenovou zeleninu.
- Přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř, tymián a restujeme.
- Vložíme maso, opečeme ze všech stran, aby se nám zatáhlo a zůstalo šťavnaté.
- Zalijeme vodou, přidáme šípky a vaříme dokud nebude maso měkké. Může to trvat 1 hodinu, ale klidně i déle. Záleží jakou část masa použijete.
- Měkké maso z hrnce vybereme a dáme stranou.
- Do omáčky přilijeme víno a přidáme šípkový džem.
- Necháme projít varem a odstavíme.
- Omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem a poté přes cedník propasírujeme.
- Podle chuti osolíme, osladíme.
- Podáváme s knedlíkem.
Související recepty:
- Vepřové maso na slanině s rýží
- Valašské kúsky s koprovou omáčkou
- Vepřová játra na cibulce a slanině
- Dušená kapusta s vepřovým masem a knedlíkem