Máme tady cuketovou sezónu. Doma ji většinou smažíme, plníme a pečeme, používáme na polévky, na čalamády, velmi oblíbené placičky a bramboráky, ale můžeme z ní vykouzlit i skvělý salát.
Doba přípravy je 15 minut
2 porce
Suroviny
- 1 menší cuketa
- 4 ks rajčat
- 1 ks červené kápie
- 1 menší cibule
- Sůl podle chuti
- Pepř podle chuti
- 2 lžičky octu
- 2 špetky cukru moučka
- 100 g balkánského sýru
- 2 lžíce olivového oleje
Postup přípravy
- Cuketu si oloupeme, rozkrojíme a vydlabeme semínka.
- Ostrým nožem nakrájíme na kostičky.
- Vložíme do hrnce, osolíme. Zalijeme vařící vodou z rychlovarné konvice a necháme pomalu vařit asi 3 minuty.
- Poté cuketu scedíme, propláchneme studenou vodou.
- Cuketu si dáme do misky, přidáme na kostky nakrájená rajčata, na kostky nakrájenou očištěnou kápii a na tenké půlkolečka nakrájenou cibuli.
- Přidáme sůl, pepř, olej, ocet, cukr a dobře promícháme.
- Necháme v lednici vychladit.
- Salát vložíme do misek ve kterých budeme podávat.
- Na salát rozdrobíme balkánský sýr.
- Můžeme ozdobit nasekanou jarní cibulkou a podáváme.
Související recepty:
- Listový salát s ředkvičkami, olivami a parmazánem
- Listový salát se šunkou a ztraceným vejcem
- Klasický mrkvový salát s citronem
- Rajčatový salát s mozzarellou