Recept na vepřovou pečeni se špenátem a bramborovým knedlíkem. Ideální nedělní oběd.
Suroviny
- 1kg vepř. plecko
- sůl
- kmín
- česnek
- cibule
- sádlo
- trochu voda
- špenát (mražený protlak)
- hl. mouka
- tuk (sádlo, olej)
- česnek
- 1-2 vejce
- br.knedlík
Postup přípravy
- Maso omyjeme a osušíme. Do pekáčku dáme sádlo, nakrájenou cibuli na silnější klínky, česnek i neoloupaný a maso řádně osolíme a také přidáme kmín.
- Pečeme pomalu skoro 2 hodiny na 160-170C – maso přikryjeme. Ke konci sundáme a necháme ať chytí barvu.
- Špenát necháme povolit. V hrnci z tuku (sádla nebo oleje) a hl. mouky uděláme jíšku, na kterou dáme špenát. Mícháme než se řádně nerozpustí, přidáme prolisovaný česnek a zamícháme 2 vejce. Osolíme bramborový knedlík (nejlépe chutná ten z Globusu), nakrájíme a na pařáčku ohřejeme.
- Maso hlídáme a obvykle po 20 minutách jej otáčím. Můžete ho nakrájet i na větší kousky a péct jako „vrabce“, ale musíte poté péct kratší dobu.
Chutnat vám určitě bude také:
- Losos se špenátem a brambory s tymiánem
- Pečené koleno se zelím a bramborovým knedlíkem
- Pivovarský vepřový tokáň s bramborem
- Pečený vepřový bůček se zelím a bramborovým knedlíkem