Dančí maso je velmi kvalitní, šťavnaté zvěřinové maso. Můžete z něj připravit omáčky, ragů, péct se zelím a knedlíkem, upravovat ho na steaky, ale u nás doma vítězí guláš s vínem.
Doba přípravy 2 hodiny
4 porce
Suroviny
- 1 kg dančí plece
- 4 ks cibule
- 100 g uzené slaniny
- 2 lžíce sádla
- 3 lžíce hladké mouky
- 5 kuliček jalovce
- 3 ks bobkového listu
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 300 ml kvalitního červeného vína
- Sůl podle chuti
- Pepř podle chuti
- 4 stroužky česneku
- 4 lžíce sladké mleté papriky
- 1 malá plechovka rajského protlaku
Postup přípravy
- Maso si opláchneme, očistíme a nakrájíme na kousky.
- Osolíme, opepříme.
- V hrnci si rozehřejeme sádlo a na kostičky nakrájenou slaninu.
- Přidáme na kostky nakrájenou cibuli a škvaříme dozlatova.
- Poté přidáme maso, opečeme ze všech stran aby se nám zatáhlo a uvnitř zůstalo šťavnaté.
- Přidáme jalovec, bobkové listy, tymián, protlak, sladkou papriku vše krátce orestujeme a zalijeme vodou.
- Přivedeme k varu a pod poklicí dusíme do měkka.
- V polovině vaření přilijeme červené víno.
- Mouku si rozkvedláme ve vodě aby nám vzniklo hladké těstíčko a když máme maso měkké vlijeme do hrnce.
- Promícháme a zhruba 15 minut provaříme.
- Guláš podle potřeby dochutíme solí, pepřem a přidáme prolisovaný česnek.
- Kdo má rád ostřejší může přidat chilli nebo feferonku.
- Podáváme s kynutým knedlíkem.