Ukrajinský boršč od babičky


Recept na pravý ukrajinský masový boršč – polévku, kterou přesně takto vařila moje babička.

Suroviny 

  • Hovězí/Kuřecí maso – 300 g
  • Červená řepa – 200 g
  • Hlávkové zelí – 200 g
  • Brambory oloupané – 250 g
  • Mrkev – 1 ks
  • Petržel – 1 ks nebo kousek celeru
  • Cibule – 1 ks
  • Sádlo – 2 lžíce
  • Rajčatový protlak – 3 lžíce
  • Kysaná smetana – 4 lžíce
  • Cukr – 1 lžíce
  • Ocet – 1 lžíce
  • Bobkový list – 1 ks
  • Pepř celý – 3-4 ks
  • Sůl – podle chuti
  • Petrželka – 2 stonky
  • Fazole – 1 plechovka
  • Voda – 2 litry

Postup přípravy 

Zvlášť si uvaříme červenou řepu.

Maso omyjeme a vložíme do studené vody, osolíme, přidáme bobkový list, pepř, cibuli a vaříme do poloměkka. Přidáme brambory nakrájené na kostičky, petržel, mrkev, hlávkové zelí nakrájené na nudličky, fazole a dovaříme.

TIP: Polévka z červené řepy s vařeným vejcem

Uvařené maso vyjmeme a rozkrájíme. Červenou řepu nakrájíme na nudličky a na pánvi na sádle podusíme, ochutíme octem a vložíme i s masem do polévky. Přidáme rajčatový protlak a nakrájenou petrželku.

Zamícháme kysanou smetanu nebo jí můžeme ozdobit polévku na talíři.

Ukrajinský boršč od babičky
Ukrajinský boršč od babičky

Bude vám chutnat: