Recept na pravý ukrajinský masový boršč – polévku, kterou přesně takto vařila moje babička.
Suroviny
- Hovězí/Kuřecí maso – 300 g
- Červená řepa – 200 g
- Hlávkové zelí – 200 g
- Brambory oloupané – 250 g
- Mrkev – 1 ks
- Petržel – 1 ks nebo kousek celeru
- Cibule – 1 ks
- Sádlo – 2 lžíce
- Rajčatový protlak – 3 lžíce
- Kysaná smetana – 4 lžíce
- Cukr – 1 lžíce
- Ocet – 1 lžíce
- Bobkový list – 1 ks
- Pepř celý – 3-4 ks
- Sůl – podle chuti
- Petrželka – 2 stonky
- Fazole – 1 plechovka
- Voda – 2 litry
Postup přípravy
Zvlášť si uvaříme červenou řepu.
Maso omyjeme a vložíme do studené vody, osolíme, přidáme bobkový list, pepř, cibuli a vaříme do poloměkka. Přidáme brambory nakrájené na kostičky, petržel, mrkev, hlávkové zelí nakrájené na nudličky, fazole a dovaříme.
Uvařené maso vyjmeme a rozkrájíme. Červenou řepu nakrájíme na nudličky a na pánvi na sádle podusíme, ochutíme octem a vložíme i s masem do polévky. Přidáme rajčatový protlak a nakrájenou petrželku.
Zamícháme kysanou smetanu nebo jí můžeme ozdobit polévku na talíři.
Bude vám chutnat:
- Dýňová polévka
- Nejlepší houbová polévka ze sušených hub
- Luxusní frankfurtská polévka s párkem
- Cibulová polévka se sýrovým toustem
- Pomazánka z červené řepy se zakysanou smetanou