Vánoční cukroví ledovky, kterým se také říká ledovce a dělá je moje mamka (babička), mají v naší rodině nejradši děti. Když je necháte na chladném místě uležet, jsou pak krásně křehké a jen se v puse rozplývají. S citronovou polevou jsou prostě skvělé.
Suroviny
Těsto
- Hladká mouka – 500 g
- Cukr moučka – 200 g
- Iva/100% tuk – 300 g
- Oříšky mleté – 150 g
- Amonium (cukrářské droždí) – na špičku nože
- Skořice – jedna kávová lžička
- Citron – jedna polovina (kůra i šťáva)
Krém
- Hladká mouka – 30 g
- Mléko – 250 ml
- Vanilínový cukr – jeden
- Žloutky – dva
Postup přípravy
- Všechny suroviny smícháme na vále nebo v robotu.
- Z těsta vyválíme slabou placku, vykrájíme kolečka a klademe na plech vyložený pečícím papírem dál od sebe – pečením se trochu zvětší.
- Pečeme ve středně teplé troubě – 180 C asi 8 min., hlídáme.
- Sejmeme z plechu, necháme vychladnout a dvě kolečka spojíme krémem.
Krém
Mléko, mouku, žloutky a vanilínový cukr mícháme ve vodní lázni, pak do vychladlého krému utřeme 120 g másla + 100 g moučkového cukru.
Spojená kolečka potřeme citronovou polevou.
Citronová poleva 1
100 g moučkového cukru + šťáva z půl citronu.
Prosátý cukr mícháme s citronovou šťávou dohladka.
Citronová poleva 2
150 g moučkového cukru + jedna lžíce citronové šťávy + dvě lžíce horké vody.
Prosátý cukr třeme s citronovou šťávou a horkou vodou dohladka.
Související recepty na cukroví:
- Prsty staré čarodějnice
- Domácí čokoláda do formiček
- Křupavé marokánky z ořechů a s brusinkami
- Vánoční cukroví knoflíky