Smažený kuřecí řízek je jedno z nejoblíbenějších českých jídel. Děti jej milují s kaší, ale je výborný i s bramborem.
Suroviny
- kuřecí prsa
- hladká mouka
- strouhanka
- 2 vejce na obalení
- sůl
- brambory
- máslo
- mléko
Postup přípravy
Kuřecí prsa nakrájíme na plátky (pokud budou větší, použijeme paličku na maso). Osolíme z obou stran a obalíme v trojobalu (mouka, rozmíchaná vajíčka a nakonec strouhanka). Na pánvičce rozehřejeme olej (sádlo) a smažíme.
Jak dlouho smažit kuřecí řízek
Vždy záleží na velikosti řízku, čím je větší, tím déle trvá, než bude mít nazlátlou barvu a tím vám bude jasné, že je třeba jej otočit. Čím jsou menší, tím víc jsou křupavé.
Obvykle se ale jedna strana vždy smaží cca 5 minut. Jelikož se vám na pánev ale vejdou třeba 2-3 řízky, když jsou menší, tak klidně i víc, celé smažení pro 4 člennou rodinu vám tedy zabere přibližně 30 minut.
Bramborová kaše
Uvaříme brambory, slijeme vodu, přidáme máslo (asi lžíci) a poté vlažné mléko. Někdy přidám smetanu, kaše je jemnější. Brambory ručně rozmačkáme.
Tip:
- Ze zbylé bramborové kaše lze udělat k večeři výborné placky
- Chutná je také smažená krkovička s bramborovým salátem
- Vepřové řízky v kukuřičné strouhance
- Krkovička na česneku s bramborovou kaší