Zemlbába je tradiční český dezert, který se vyrábí ze starých rohlíků nebo žemlí, mléka, vajec a cukru. Níže najdete základní recept na přípravu zemlbáby.
Suroviny
- 4 rohlíky
- 500 ml mléka
- 2 vejce
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- máslo na vymazání formy
Postup přípravy
- Rohlíky nebo žemle nakrájejte na plátky a vložte je do mísy.
- V jiné míse smíchejte mléko, vejce, cukr a vanilkový cukr. Tuto směs nalijte přes nakrájené rohlíky a nechte několik minut odpočinout, aby se rohlíky dobře namočily.
- Vymažte máslem pečící formu a nalijte do ní směs z rohlíků. Upravte rohlíky tak, aby byly rovnoměrně rozložené v formě.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia po dobu 45-50 minut, nebo dokud zemlbaba nezhnědne a nedostane se na povrch krásná zlatavá kůrka.
- Nechte zemlbabu trochu vychladnout a podávejte ji jako teplý dezert.
Pokud máte chuť, můžete zemlbabu podávat s ovocem, šlehačkou nebo vanilkovým pudinkem. Tento recept můžete také upravovat dle své chuti a preference, například můžete přidat do směsi i sušené ovoce nebo ořechy pro zajímavější chuťový zážitek.
Chutná je také žemlovka z toustového chleba.
Příjemnou chuť!
Související recepty:
- Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
- Bramborové šišky se strouhankou a mákem
- Jablečný crumble s ovesnými vločkami
- Výtečné jablečné lívance