Koblihy jsou tradičním českým a slovenským pokrmem, který se často připravuje na masopustních oslavách a jiných slavnostech. Jedná se o sladké koule, které jsou plněny marmeládou, tvarohem nebo mákem a poté obalené v cukru nebo posypány skořicí.
Babiččiny koblihy – asi 35 ks
Suroviny
- Polohrubá mouka – 500 g
- Cukr moučka – 80 g
- Vejce – 3 žloutky
- Droždí – 1 kostka
- Hera – 60 g
- Sůl – půl lžičky
- Mléko – 250 ml
- Rum – 2 lžíce
- Tuk na smažení (sádlo nebo olej nebo 100% bílý tuk)
- Náplň do koblihy – marmeláda nebo jiné podle chuti
Postup přípravy
- Několik hodin před smažením připravit všechny přísady tak, aby měly stejnou teplotu.
- Z mléka odebereme asi polovinu, ohřejeme, aby bylo vlahé. Přidáme rozdrobené droždí a lžičku cukru, necháme vzejít kvásek.
- Do mísy, popř. robotu dáme heru s cukrem, postupně přidáváme žloutky, potom prosátou mouku, rum, sůl, vzešlý kvásek a vlažným mlékem zaděláme (promícháme) vláčné těsto.
- Dobře je vypracujeme, až se na něm tvoří puchýřky, povrch lehce poprášíme moukou.
- Dobře vypracované těsto přikryjeme ubrouskem a necháme na teplém místě vykynout (zdvojnásobí objem).
- Z vykynutého těsta rozválíme plát asi osm milimetrů vysoký. Na půlce těsta vyznačíme kulatým tvořítkem kroužky, dáme na ně marmeládu a poklopíme je kolečky, vykrojenými z druhé půlky plátu (vrchní stranou na náplň).
- V krajích je dobře přitiskneme a stejným tvořítkem vykrájíme koblihy.
- Koblihy přeložíme na pomoučené prkénko, pokryjeme ubrouskem a necháme vykynout.
- Ve větším kastrolu rozehřejeme tuk (má být do výšky tří cm). Malým kouskem těsta vyzkoušíme jeho teplotu – má se hned po vhození do tuku smažit.
- Koblihy lehce oprášíme od mouky a vrchní stranou dolů je vložíme do tuku. Nesmí se vzájemně dotýkat.
- Kastrol zakryjeme pokličkou, asi po dvou minutách koblihy obrátíme a dosmažíme bez pokličky. Z odřezků těsta můžeme vytvořit různé tvary bez náplně, také je usmažíme.
- Teplé koblihy neskládáme na sebe – mají mít po obvodu bílý kroužek.