Mechový dort se těší velké oblibě ve světové kuchyni. Piškotové těsto obarvené rozmixovaným špenátem, nejen skvěle vypadá, ale i chutná. Dort můžete připravit vcelku nebo udělat jednotlivé porce do skleniček.
5 porcí
Příprava 60 minut
Suroviny
- 190 g hladké mouky
- 90 g krupicového cukru
- 2 ks vejce
- ½ lžičky jedlé sody
- 1 špetka soli
- 120 g špenátového protlaku
- 70 g rostlinného oleje
- 50 g mléka
- Citronová šťáva z půlky citronu
Krém
- 250 g plnotučného tvarohu
- 250 g tučného bílého jogurtu
- 2 lžíce moučkového cukru
Postup přípravy
- Špenátový protlak vložíme do mixéru.
- Přidáme olej, mléko, citronovou šťávu a vyšleháme na pastu.
- V další nádobě vyšleháme vejce s cukrem.
- Obě směsi smícháme dohromady.
- Mouku smícháme se sodou, přidáme sůl a po částech přidáváme tekutou směs až nám vznikne hladké těsto.
- Dortovou formu si vymažeme a vlijeme do ní připravené těsto.
- Vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů.
- Pečeme zhruba 25-30 minut. Povrch nám lehce zezlátne.
- Upečený korpus necháme vychladnout a poté prsty rozdrobíme.
- V misce si umícháme suroviny na krém.
- Do sklenic vložíme rozdrobený korpus, zalijeme krémem a přidáme další vrstvu korpusu.
- Necháme vychladit v lednici a můžeme podávat.
- Při podávání můžete ozdobit čerstvým ovocem.