Domácí sulc z vepřového kolena


Domácí poctivý sulc je opravdovou pochoutkou. Maso zalité silným masovým vývarem a dokonale ztuhlé z lednice. Můžete přidávat zeleninu podle libosti. Podáváme ho s cibulí, octem, správně opepřený a doplněný o čerstvé pečivo.

Asi 10 porcí

Doba přípravy je 3 hodiny vaření a 12 hodin tuhnutí

Suroviny

  • 1 ks vepřového kolena
  • 1 kg vepřové plece
  • 2 ks vepřových nožiček
  • Sůl podle potřeby
  • 15 kuliček celého pepře
  • 10 kuliček nového koření
  • 5 stroužků česneku
  • 2 hrsti majoránky
  • 2 ks cibule

Postup přípravy

  • Všechno maso opláchneme a vložíme do velkého hrnce.
  • Přidáme oloupanou cibuli vcelku, stroužky česneku taky vcelku.
  • Vložíme všechno koření a přivedeme k varu.
  • Vaříme na mírném plamenu do změknutí. Může trvat 2-3 hodiny.
  • Postupně měkké maso vyjmeme, obereme a nakrájíme na kousky.
  • Maso vložíme do klasického pekáče. (formy, misek..)
  • Kůže nakrájíme na drobno a přidáme k masu.
  • Vývar si dochutíme podle chuti a přes sítko nalijeme na maso.
  • Necháme vychladnout a poté vložíme do lednice, kde bude asi 12 hodin tuhnout.
  • Po ztuhnutí podáváme s cibulí, octem a čerstvým pečivem.
Domácí sulc z vepřového kolena
Domácí sulc z vepřového kolena

Související: