Polévka z černé čočky má bohatou a sytou chuť, která je vyvážená kombinací kyselosti a koření. Černá čočka má svou charakteristickou oříškovou chuť, která se při vaření v polévce ještě více projevuje. Kyselost je dodávána octem nebo citrónovou šťávou.
4 porce
Doba přípravy je 40 minut
Suroviny
- 150 g černé čočky beluga
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 2 ks pórku
- 3 ks mrkve
- 3 stroužky česneku
- 1 hrst majoránky
- Sůl podle chuti
- Pepř podle chuti
- 1 ks zeleninový bujón
- 150 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce octa
Kysaná smetana na ozdobu.
Postup přípravy
- V hrnci rozehřejeme olej a vsypeme očištěný na kousky nakrájený pórek společně s nasekaným česnekem.
- Přidáme na kousky nakrájenou očištěnou mrkev a restujeme dozlatova.
- Čočku propláchneme přidáme do hrnce, krátce orestujeme a zalijeme vodou. Zhruba 1.2 l. Vložíme bujón.
- Vaříme do změknutí čočky zhruba 15 minut.
- Po uvaření odstavíme z plotny, přidáme smetanu, ocet, sůl, pepř, majoránku a dochutíme podle chuti.
- Podáváme s nasekanou petrželkou a zdobíme lžičkou kysané smetany.
Podobné recepty:
Čočka na kyselo s vejcem a okurkou