Domácí jablkový perník je vláčný i po několika dnech. Potvrzuji na vlastní chutě 🙂 že vám bude chutnat.
Suroviny
- 350g polohrubé mouky
- 250g cukru
- 350g nastrouhaných jablek
- 2 celá vejce
- 1 lžíce kakaa
- 1 menší sklenice oleje (200ml)
- 2 lžíce medu
- 250ml studeného mléka
- 1 prášek do pečiva
Poleva
- 50g másla
- 50g Iva (100% tuk)
- 150g cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce rumu
- 2 lžíce holand. kakaa
- 2 lžíce horké vody
Postup přípravy
Smícháme suché ingredience. Mouku s práškem do pečiva, cukr, kakao a přidáme vejce, olej, rum, studené mléko a nakonec nastrouhaná jablka (můžete přidat i vlašské ořechy).
Do vymazané formy vlijeme a pečeme asi 35-40minut na 170C. Poté se zkuste špeljí přesvědčit, zda máte upečeno – jako když děláte bábovku.
Polevu umícháme nejlépe „ve vodní lázni“. a nalijeme na vychladlý koláč. Ale i bez té polevy je výborný a dlouho vláčný. Poté samozřejme necháme ztuhnout.
Upečte si také:
- Perník na plech bez vajec
- Nadýchaný makovec s marmeládou
- Perníková buchta s jogurtem a borůvkami
- Medové perníčky hned měkké