Zelí z dýně, známé také jako „dýňové zelí“ je tradiční pokrm, který se často připravuje během podzimního období, kdy je dýně v sezóně. Zelí můžete uvařit z jakékoliv dýně, co máte rádi. U nás byl přebytek špagetových dýní, tak jsme použili na přípravu špagetovou dýni.
Počet porcí 4
Doba přípravy je 90 minut
Suroviny
- 1 kg oloupané, vydlabané dýně
- 1 lžička celého kmínu
- 12 g soli
- 120 g cukru
- 120 ml octa
- 1 ks cibule
- 100g slaniny
- 2 lžíce sádla
- 3 lžíce hladké mouky
Bůček
- 4 silnější plátky bůčku
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sladké uzené papriky
- Sůl podle chuti
- Pepř podle chuti
4 porce knedlíku
Postup přípravy
- Plátky bůčku osolíme, opepříme, potřeme prolisovaným česnekem.
- Posypeme paprikou, tymiánem.
- Vložíme do pekáče, podlijeme trochou vody a dáme péct na 180 stupňů. Pečeme zhruba 1 hodinu. Tak, aby bylo maso měkké a dozlatova upečené. Během pečení podléváme a otáčíme.
- Dýni nastrouháme na hrubém struhadle.
- Přidáme sůl, cukr, ocet, kmín a promícháme.
- Vložíme do hrnce a dusíme do měkka.
- V menším hrnci rozehřejeme sádlo a zpěníme na něm na kostky nakrájenou cibuli.
- Přidáme na kostky nakrájenou slaninu a restujeme.
- Zaprášíme moukou a vytvoříme jíšku. Necháme vychladnout.
- Jíšku přidáme do zelí a necháme zhruba 15 minut provařit.
- Podle chuti dochutíme a můžeme podávat.
Související