Bramborové šišky mohou být sypané strouhankou, lze ale také s mákem nebo na sladko s povidly. Každý si vybere to své oblíbené.
Jsou oblíbeným prázdninovým jídlem. Většinou nám je babičky vařily na prázdninách a my jsme je milovali. Jsou jedním z nejoblíbenějších sladkých jídel v české kuchyni.
2 porce
Doba přípravy je 40 minut
Suroviny
- 300 g brambor
- 1 ks vejce
- 1 ks žloutek
- 180 g hrubé mouky
- 1 špetka soli
- 1 kousek másla
- 4 lžíce cukru moučky
- 4 lžíce mletého máku
Postup přípravy
- Brambory ve slupce si dobře opláchneme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a uvaříme do měkka.
- Po uvaření necháme vychladnout.
- Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Vložíme do mísy.
- Přidáme vejce, žloutek, mouku, sůl, zpracujeme v těsto a necháme v lednici chvíli odpočinout.
- Na plotnu si postavíme hrnec s vodou a přivedeme k varu.
- Z bramborového těsta si oddělujeme kousky z kterých tvarujeme šišky a vhazujeme do vroucí vody.
- Krátce vaříme zhruba 3 minuty a poté scedíme.
- Přidáme kousek másla, aby se nám promastily.
- Poté nandáváme na talíř, sypeme cukrem a mákem.
Bramborové šišky se strouhankou
Suroviny
Šišky
- 500g brambor
- 250g hr. mouky
- 1 vejce a jeden žloutek navíc
- sůl
Strouhanka
- 2 lžíce másla
- 150g čerstvě mleté strouhanky
Bramborové šišky ve strouhance – postup přípravy
Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Oloupeme, nastrouháme na jemno a přidáme mouku, vejce i žloutek. Osolíme a těsto zpracujeme.
Těsto poté rozkrájíme na 4 díly, z každého uděláme váleček a z něj poté odkrajujeme menší dílky. Když máme šišky vytvarované, vaříme v osolené vodě dokud nevyplavou – cca 10 minut.
Než se šišky uvaří, uděláme si strouhanku. Tu opečeme na másle na pánvičce do zlatova.
Nakonec šišky posypeme strouhankou, cukrem a přelijeme máslem.
Doporučujeme také:
- Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
- Babiččiny domácí kynuté buchty
- Klasické palačinky s marmeládou
- Nejlepší rýžový nákyp s broskvemi