Vepřový vrabec je oblíbené české jídlo. Pokud jídlo doplníme o kysané zelí z vlastního hrnce nakládaného doma, stává se výbornou pochoutkou.
4 porce, doba vaření 2 hodiny
Suroviny
Na vrabce
- 1 kg vepřová plec
- 3 ks cibule
- 6 stroužků česneku
- sůl podle chuti
- mletý pepř podle chuti
- 2 špetky mleté sladké červené papriky
- 1 lžička kmínu
Na zelí
- 500 g kysaného zelí
- 1 ks cibule
- 100 g anglická slanina
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce sádla
- 5 lžic cukru krystalu
Na houskový knedlík
- 500 g polohrubé mouky
- 250 ml vlažného mléka
- 1 vejce
- 2 ks staršího rohlíku
- půl kostky droždí
- špetka cukru
- sůl podle chuti
Postup přípravy
Vrabec
- Nejprve si nakrájíme vepřové maso na kostky, přidáme prolisovaný česnek, na kostky nakrájenou cibuli
- Osolíme, opepříme, přidáme papriku a kmín
- Promícháme, přidáme trochu vody a dáme péct do trouby na 180°C zhruba 1,5 hodiny. Podle toho jak velké kostky máte
- Během pečení promícháváme, případně podléváme vodou
Knedlíky
- Teď si připravíme těsto na knedlíky
- Nejdříve si připravíme kvásek a to tak, že do vlažného mléka přidáme cukr a rozdrobíme droždí. Dáme stranou a počkáme až kvásek vzejde zhruba 5 minut
- V míse si smícháme mouku se solí, přidáme vejce a vlijeme kvásek
- Do těsta přidáme na kostky nakrájené rohlíky a důkladně těsto prohněteme
- Přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout
- Kynuté těsto rozdělíme na 4 díly a na pomoučeném válu vytvarujeme knedlíky
- Knedlíky přikryjeme utěrkou a necháme ještě 10 minut kynout
- Knedlíky vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 20 minut. V polovině vaření knedlíky otočíme
- Uvařené knedlíky vytáhneme z vody a ihned propícháme vidličkou, jinak by se nám mohly srazit
Zelí
- Zelí si vložíme do hrnce, přidáme trochu vody a přivedeme k varu
- Na pánvi si rozpustíme sádlo a opečeme na něm na kostky nakrájenou cibuli společně s kostkami slaniny
- Po opečení zaprášíme hladkou mouku a chvíli restujeme
- Odstavíme z plotny a necháme vychladnout
- Do uvařeného zelí přidáme jíšku se slaniny a cibule, promícháme a provaříme
- Zelí dosladíme cukrem, podle potřeby osolíme
Můžeme podávat
Tip: Vepřoví vrabci jsou dobří i se špenátem.
Doporučujeme:
- Znojemská omáčka s vepřovým masem a rýží
- Vepřová kotleta po cikánsku s rýží
- Pivovarský vepřový tokáň s bramborem
- Pečený vepřový bůček se zelím a bramborovým knedlíkem