Vepřový vrabec se zelím


Vepřový vrabec je oblíbené české jídlo. Pokud jídlo doplníme o kysané zelí z vlastního hrnce nakládaného doma, stává se výbornou pochoutkou.

4 porce, doba vaření 2 hodiny

Suroviny 

Na vrabce

  • 1 kg vepřová plec
  • 3 ks cibule
  • 6 stroužků česneku
  • sůl podle chuti
  • mletý pepř podle chuti
  • 2 špetky mleté sladké červené papriky
  • 1 lžička kmínu

Na zelí 

  • 500 g kysaného zelí
  • 1 ks cibule
  • 100 g anglická slanina
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce sádla
  • 5 lžic cukru krystalu

Na houskový knedlík

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1 vejce
  • 2 ks staršího rohlíku
  • půl kostky droždí
  • špetka cukru
  • sůl podle chuti

Postup přípravy

Vrabec

  • Nejprve si nakrájíme vepřové maso na kostky, přidáme prolisovaný česnek, na kostky nakrájenou cibuli
  • Osolíme, opepříme, přidáme papriku a kmín
  • Promícháme, přidáme trochu vody a dáme péct do trouby na 180°C zhruba 1,5 hodiny. Podle toho jak velké kostky máte
  • Během pečení promícháváme, případně podléváme vodou

 Knedlíky

  • Teď si připravíme těsto na knedlíky
  • Nejdříve si připravíme kvásek a to tak, že do vlažného mléka přidáme cukr a rozdrobíme droždí. Dáme stranou a počkáme až kvásek vzejde zhruba 5 minut
  • V míse si smícháme mouku se solí, přidáme vejce a vlijeme kvásek
  • Do těsta přidáme na kostky nakrájené rohlíky a důkladně těsto prohněteme
  • Přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout
  • Kynuté těsto rozdělíme na 4 díly a na pomoučeném válu vytvarujeme knedlíky
  • Knedlíky přikryjeme utěrkou a necháme ještě 10 minut kynout
  • Knedlíky vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 20 minut. V polovině vaření knedlíky otočíme
  • Uvařené knedlíky vytáhneme z vody a ihned propícháme vidličkou, jinak by se nám mohly srazit

 Zelí

  • Zelí si vložíme do hrnce, přidáme trochu vody a přivedeme k varu
  • Na pánvi si rozpustíme sádlo a opečeme na něm na kostky nakrájenou cibuli společně s kostkami slaniny
  • Po opečení zaprášíme hladkou mouku a chvíli restujeme
  • Odstavíme z plotny a necháme vychladnout
  • Do uvařeného zelí přidáme jíšku se slaniny a cibule, promícháme a provaříme
  • Zelí dosladíme cukrem, podle potřeby osolíme

 Můžeme podávat

Vepřový vrabec se zelím
Vepřový vrabec se zelím

Tip: Vepřoví vrabci jsou dobří i se špenátem.

Doporučujeme: