Domácí pečený čaj


Pečený čaj je skvělý způsob, jak si připravit lahodný ovocný koncentrát, který stačí jen zalít horkou vodou. Čaj se připravuje z různých druhů ovoce, cukru a koření a uchovává se v malých sklenicích, takže ho máte vždy po ruce.

Počet porcí je zhruba 5 sklenic o obsahu 200 ml

Doba přípravy je 80 minut

Suroviny 

  • 1 kg ovoce (jablka, hrušky, borůvky, rybíz, jahody, černý jeřáb, citrusy…)
  • 5 kg krupicového cukru
  • 1 ks citrón
  • 2 lžíce rumu
  • 2 celé skořice
  • 6 ks hřebíčku

Postup přípravy 

  • Ovoce umyjeme, pokud chceme oloupeme jablka, hrušky.
  • Všechno ovoce vložíme do pekáče.
  • Přidáme cukr, citrón, rum, skořici, hřebíček a vše dobře promícháme.
  • Předehřejeme troubu na 180 stupňů.
  • Vložíme pekáč s ovocem a pečeme 30-40 minut. Během pečení občas promícháme.
  • Ovoce pustí šťávu, která bude postupně karamelizovat.
  • Horkou směs přendáme do dobře omytých sklenic, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.
  • Po vychladnutí uskladníme v chladnu.
  • Takto připravený čaj vám vydrží i několik měsíců.
  • Pro přípravu horkého čaje, stačí 2 lžičky do hrnku a zalít vařící vodou.
  • Pokud budou čaj pít děti, nepřidáváme rum.
Domácí pečený čaj
Domácí pečený čaj

Vyzkoušejte také