Houbový guláš z václavek


Houbový guláš z václavek má hlubokou, zemitou chuť s lehce štiplavým aroma lesních hub. Václavky v něm přinášejí výraznou chuť, která je jemně nasládlá a ořechová, což skvěle ladí se základem z cibule, česneku a mleté papriky. Koření, jako je kmín a majoránka, dodává guláši typicky českou chuť, a rajčatový protlak přidává lehkou kyselost.

Počet porcí 2

Doba přípravy je 1 hodina

Suroviny na václavkový guláš

  • 5 kg václavek
  • 2 ks cibule
  • 100 g anglické slaniny
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička celého kmínu
  • 1 hrst majoránky
  • Sůl podle chuti
  • Pepř podle chuti
  • 2 lžíce hladké mouky

Postup přípravy 

  • Václavky očistíme, opláchneme a dáme do hrnce. Přilijeme vodu, přivedeme k varu a mírně vaříme zhruba 10 minut. Poté slijeme vodu.
  • V hrnci rozehřejeme sádlo a zpěníme na kostky nakrájenou cibuli společně s nakrájenou slaninou.
  • Přidáme mletou papriku, rajčatový protlak a chvíli restujeme.
  • Přisypeme václavky, osolíme, opepříme, přidáme kmín. Krátce orestujeme a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a vaříme pod poklicí na mírném ohni asi 15 minut.
  • Mouku si rozšleháme v hrníčku s vodou, aby nám vzniklo hladké těstíčko.
  • Vlijeme do guláše, promícháme a vaříme do zhoustnutí.
  • Vaříme zhruba 10 minut.
  • Dochutíme majoránkou, prolisovaným česnekem a podle chuti osolíme a opepříme.
  • Podáváme s knedlíkem nebo čerstvým pečivem.
Houbový guláš z václavek
Houbový guláš z václavek

Související

Staročeské rozpeky k mrkvi