Houbový guláš z václavek má hlubokou, zemitou chuť s lehce štiplavým aroma lesních hub. Václavky v něm přinášejí výraznou chuť, která je jemně nasládlá a ořechová, což skvěle ladí se základem z cibule, česneku a mleté papriky. Koření, jako je kmín a majoránka, dodává guláši typicky českou chuť, a rajčatový protlak přidává lehkou kyselost.
Počet porcí 2
Doba přípravy je 1 hodina
Suroviny na václavkový guláš
- 5 kg václavek
- 2 ks cibule
- 100 g anglické slaniny
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce sádla
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžička celého kmínu
- 1 hrst majoránky
- Sůl podle chuti
- Pepř podle chuti
- 2 lžíce hladké mouky
Postup přípravy
- Václavky očistíme, opláchneme a dáme do hrnce. Přilijeme vodu, přivedeme k varu a mírně vaříme zhruba 10 minut. Poté slijeme vodu.
- V hrnci rozehřejeme sádlo a zpěníme na kostky nakrájenou cibuli společně s nakrájenou slaninou.
- Přidáme mletou papriku, rajčatový protlak a chvíli restujeme.
- Přisypeme václavky, osolíme, opepříme, přidáme kmín. Krátce orestujeme a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a vaříme pod poklicí na mírném ohni asi 15 minut.
- Mouku si rozšleháme v hrníčku s vodou, aby nám vzniklo hladké těstíčko.
- Vlijeme do guláše, promícháme a vaříme do zhoustnutí.
- Vaříme zhruba 10 minut.
- Dochutíme majoránkou, prolisovaným česnekem a podle chuti osolíme a opepříme.
- Podáváme s knedlíkem nebo čerstvým pečivem.
Související