Kokosky s krémem


Kokosky s krémem jsou oblíbeným cukrovím, které spojuje křehké kokosové pusinky s jemným krémem. Jsou skvělou volbou na sváteční stůl, ale hodí se i jako sladký dezert na oslavy.

Doba přípravy 60 minut

Počet porcí 20-30 kousků, podle velikosti

Suroviny

Kokosky 

  • 3 ks bílky
  • 210g cukr krupice
  • 180 g strouhaného kokosu

Krém 

  • 300 ml mléka
  • 2 ks žloutky
  • 20 g instantní kávy
  • 70 g cukr krupice
  • 1 ks vanilkový cukr
  • 40 g pudinkového prášku
  • 250 g másla
  • 70 g cukr moučka

Piškot na základ 

  • 375 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 125 g cukr moučka
  • 2 ks žloutky
  • Citrónová kůra

Postup přípravy

Příprava piškotu

  • Na vál nasypeme mouku, cukr.
  • Přidáme žloutky, nastrouhanou citrónovou kůru a na kousky nakrájené máslo.
  • Rukama vypracujeme v hladké těsto.
  • Z hotového těsta pomocí vykrajovátka vykrojíme kolečka a klademe na plech vyložený pečícím papírem.
  • Vložíme do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů, pečeme zhruba 6-8 minut.
  • Po upečení necháme vychladnout.

Příprava krému

  • Smícháme 200 ml mléka, žloutky, kávu, cukr krupici, vanilkový cukr a přivedeme k varu.
  • Mezitím rozmícháme pudink ve 100 ml mléka.
  • Rozmíchaný pudink vlijeme do vařícího základu a krátce promícháme. Zhruba 1 minutu vaříme.
  • Do vychladlého krému vmícháme máslo a cukr moučka.
  • Vyšleháme ručním šlehačem.

Příprava kokosek

  • Uděláme vodní lázeň. A nad parou vyšleháme bílky společně s cukrem.
  • Odstavíme z páry a postupně přisypáváme kokos.
  • Těsto nabereme lžící a klademe na plech vyložený pečícím papírem.
  • Vložíme do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů, zhruba 10 minut.
  • Po upečení necháme vychladnout.

Kompletování 

Piškot můžeme natřít marmeládou, dále natřeme krémem, přilepíme kokosku a kdo má rád, může namočit do rozpuštěné čokolády spodní část kokosky.

Kokosky s krémem
Kokosky s krémem