Kokosky s krémem jsou oblíbeným cukrovím, které spojuje křehké kokosové pusinky s jemným krémem. Jsou skvělou volbou na sváteční stůl, ale hodí se i jako sladký dezert na oslavy.
Doba přípravy 60 minut
Počet porcí 20-30 kousků, podle velikosti
Suroviny
Kokosky
- 3 ks bílky
- 210g cukr krupice
- 180 g strouhaného kokosu
Krém
- 300 ml mléka
- 2 ks žloutky
- 20 g instantní kávy
- 70 g cukr krupice
- 1 ks vanilkový cukr
- 40 g pudinkového prášku
- 250 g másla
- 70 g cukr moučka
Piškot na základ
- 375 g hladké mouky
- 250 g másla
- 125 g cukr moučka
- 2 ks žloutky
- Citrónová kůra
Postup přípravy
Příprava piškotu
- Na vál nasypeme mouku, cukr.
- Přidáme žloutky, nastrouhanou citrónovou kůru a na kousky nakrájené máslo.
- Rukama vypracujeme v hladké těsto.
- Z hotového těsta pomocí vykrajovátka vykrojíme kolečka a klademe na plech vyložený pečícím papírem.
- Vložíme do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů, pečeme zhruba 6-8 minut.
- Po upečení necháme vychladnout.
Příprava krému
- Smícháme 200 ml mléka, žloutky, kávu, cukr krupici, vanilkový cukr a přivedeme k varu.
- Mezitím rozmícháme pudink ve 100 ml mléka.
- Rozmíchaný pudink vlijeme do vařícího základu a krátce promícháme. Zhruba 1 minutu vaříme.
- Do vychladlého krému vmícháme máslo a cukr moučka.
- Vyšleháme ručním šlehačem.
Příprava kokosek
- Uděláme vodní lázeň. A nad parou vyšleháme bílky společně s cukrem.
- Odstavíme z páry a postupně přisypáváme kokos.
- Těsto nabereme lžící a klademe na plech vyložený pečícím papírem.
- Vložíme do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů, zhruba 10 minut.
- Po upečení necháme vychladnout.
Kompletování
Piškot můžeme natřít marmeládou, dále natřeme krémem, přilepíme kokosku a kdo má rád, může namočit do rozpuštěné čokolády spodní část kokosky.