Indický čočkový dhal

Čočkový dhal je lahodný, aromatický pokrm inspirovaný indickou kuchyní. Je jednoduchý na přípravu, plný koření a skvělý jako hlavní chod nebo příloha.

Doba přípravy je 45 minut

Počet porcí 4

Suroviny na Čočkový dhal

  • 200 g červené čočky
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • 1 větší rajče, nakrájené na kostičky (nebo 2 lžíce rajčatového pyré)
  • 400 ml kokosového mléka
  • 500 ml vody nebo zeleninového vývaru
  • 1 lžíce kokosového oleje

Koření

  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička římského kmínu
  • ½ lžičky mletého chilli (podle chuti)
  • Sůl podle potřeby
  • Pepř podle potřeby
  • Čerstvý koriandr na ozdobu (volitelný)

Postup přípravy

  • Čočku propláchneme studenou vodou, dokud není voda čistá.
  • V hrnci rozehřejeme olej a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli zhruba 5 minut. Poté přidáme nasekaný česnek, nastrouhaný zázvor a všechno koření. Restujeme krátce asi 1 minutu.
  • Přidáme rajče nebo pyré a vaříme, dokud se nám směs nespojí.
  • Přidáme čočku, zalijeme vývarem a vaříme do změknutí.
  • Nakonec zjemníme kokosovým mlékem a podle chuti osolíme a opepříme.
  • Podáváme jako hlavní chod. Jako přílohu můžeme zvolit rýži basmati, chléb naan nebo jíst samotné.
Indický čočkový dhal
Indický čočkový dhal