Čočkový dhal je lahodný, aromatický pokrm inspirovaný indickou kuchyní. Je jednoduchý na přípravu, plný koření a skvělý jako hlavní chod nebo příloha.
Doba přípravy je 45 minut
Počet porcí 4
Suroviny na Čočkový dhal
- 200 g červené čočky
- 1 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička strouhaného zázvoru
- 1 větší rajče, nakrájené na kostičky (nebo 2 lžíce rajčatového pyré)
- 400 ml kokosového mléka
- 500 ml vody nebo zeleninového vývaru
- 1 lžíce kokosového oleje
Koření
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička římského kmínu
- ½ lžičky mletého chilli (podle chuti)
- Sůl podle potřeby
- Pepř podle potřeby
- Čerstvý koriandr na ozdobu (volitelný)
Postup přípravy
- Čočku propláchneme studenou vodou, dokud není voda čistá.
- V hrnci rozehřejeme olej a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli zhruba 5 minut. Poté přidáme nasekaný česnek, nastrouhaný zázvor a všechno koření. Restujeme krátce asi 1 minutu.
- Přidáme rajče nebo pyré a vaříme, dokud se nám směs nespojí.
- Přidáme čočku, zalijeme vývarem a vaříme do změknutí.
- Nakonec zjemníme kokosovým mlékem a podle chuti osolíme a opepříme.
- Podáváme jako hlavní chod. Jako přílohu můžeme zvolit rýži basmati, chléb naan nebo jíst samotné.