Suroviny (cca 4 porce)
- batáty – 1 kg
- vejce od šťastných slepiček – 3 ks
- sůl, pepř, bylinky dle chuti
- domácí majonéza
- oblíbená sezónní zelenina – cca 600 g
- kopr, citrón (1 ks)
Postup přípravy
Nejprve oloupeme a najemno nastrouháme batáty, osolíme je a pár minut jim dáme šanci pustit přes sítko přebytečnou vodu. Pro jistotu zbytky vody ještě poctivě vymačkáme vidličkou. Takto připravené batáty smícháme s vejci a dochutíme solí, pepřem a bylinkami (kupř. vynikající jsou v placičkách lístky čerstvé bazalky).
TIP: Filé s batáty
Ze vzniklé hmoty tvoříme na pečícím papíře nízké placičky, které vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečeme cca 20 minut. Po 20 minutách přidáme k placičkám osoleného a opepřeného lososa, současně teplotu zvedneme na 200 stupňů a pečeme společně dalších 20 minut.
Placičky podáváme s lososem na kousky, oblíbenou zeleninou, měsíčkem citrónu a domácí majonézou.
Tip: Na zahuštění hmoty lze přidat dvě hrsti jemných ovesných vloček.
Jídlo se hodí do low carb stravování.
Recept na domácí majonézu
Suroviny
- vejce – 1ks
- olivový olej extra virgin – 200 g
- sůl, pepř a trocha citrónové šťávy na dochucení
Postup
Všechny suroviny (olej nalijeme jako poslední) vložíme do užší a vyšší nádoby. Poté až ke dnu vložíme ponorný mixér a pomalu ode dna začneme mixovat, postupně ho zvedáme, ale dáváme si pozor na to, abychom celou akci neuspěchali. 🙂
Do majonézy můžeme na konci přidat jemně nasekaný kopr.
Recept dodalo Nutric bistro, zdravá krabičková dieta.
Doporučujeme:
- Batátové chipsy
- Bolón de Verde
- Domácí tacos s trhaným kuřecím masem
- Dýňové kroupoto s tuňákem a ratatouille
- Pečené rybí filé s bramborovou kaší