Béleše, také známé jako „bánské béleše“ nebo „langoše,“ jsou tradiční smažené placky z kynutého těsta. Jsou oblíbené zejména na Slovensku a v Maďarsku. Jsou lahodně měkké uvnitř a křupavé na povrchu. My jsme dnes zvolili variantu Béleše na sladko.
Obvykle podávají s česnekem, zakysanou smetanou a sýrem, ale mohou se servírovat i s různými sladkými nebo slanými přílohami.
Počet porcí je asi 13 kousků
Doba přípravy je 1.5 hodiny
Suroviny
- 1 hrnek hladké mouky
- ½ hrnku polohrubé mouky
- 1 špetka soli
- 1 lžíce cukru
- ½ kostky droždí
- ½ hrnku mléka
- Olej na smažení
- Na posypání cukr moučka a mletá skořice
Postup přípravy
- Do robotové mísy vsypeme mouku.
- Osolíme, uděláme uprostřed důlek, vsypeme do něj cukr a rozdrobíme droždí.
- Zalijeme vlažným mlékem a necháme zhruba 10 minut vzejít kvásek.
- Uhněteme těsto. Musí být vláčné a trochu lepivé.
- Těsto necháme vykynout na dvojnásobný objem.
- Poté z těsta trháme kousky a tvarujeme na pomoučeném vále do kuliček.
- Poté těsto rozplácneme, vytvoříme placku.
- Béleše smažíme v rozehřátém oleji z obou stran dozlatova.
- Po usmažení sypeme moučkovým cukrem a mletou skořicí.
Související