Béleše na sladko


Béleše, také známé jako „bánské béleše“ nebo „langoše,“ jsou tradiční smažené placky z kynutého těsta. Jsou oblíbené zejména na Slovensku a v Maďarsku. Jsou lahodně měkké uvnitř a křupavé na povrchu. My jsme dnes zvolili variantu Béleše na sladko.

Obvykle podávají s česnekem, zakysanou smetanou a sýrem, ale mohou se servírovat i s různými sladkými nebo slanými přílohami.

Počet porcí je asi 13 kousků

Doba přípravy je 1.5 hodiny

Suroviny 

  • 1 hrnek hladké mouky
  • ½ hrnku polohrubé mouky
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce cukru
  • ½ kostky droždí
  • ½ hrnku mléka
  • Olej na smažení
  • Na posypání cukr moučka a mletá skořice

Postup přípravy

  • Do robotové mísy vsypeme mouku.
  • Osolíme, uděláme uprostřed důlek, vsypeme do něj cukr a rozdrobíme droždí.
  • Zalijeme vlažným mlékem a necháme zhruba 10 minut vzejít kvásek.
  • Uhněteme těsto. Musí být vláčné a trochu lepivé.
  • Těsto necháme vykynout na dvojnásobný objem.
  • Poté z těsta trháme kousky a tvarujeme na pomoučeném vále do kuliček.
  • Poté těsto rozplácneme, vytvoříme placku.
  • Béleše smažíme v rozehřátém oleji z obou stran dozlatova.
  • Po usmažení sypeme moučkovým cukrem a mletou skořicí.
Béleše na sladko
Béleše na sladko