Dort bez lepku je vhodný nejen k narozeninám. Jako vždy zde najdete recept a na konci i autorskou fotku.
Suroviny
- 5 vajec
- 200 g cukr moučka
- 250 g bezlepkové mouky Jizerka
- 150 ml teplé vody
- prášek do pečiva
Máslový krém
- 2 balíčky vanilkového pudingu
- ½ l mléka
- 100 g moučkového cukru
- 120 g másla (½ kostky)
- 1 vanilkový cukr
Kokosový krém
- 200 ml mléka
- 1 žloutek
- 1 vanilkový puding
- 50 g strouhaného kokosu
- 100 g másla
- moučkový cukr na dochuceníPostup přípravy
Postup přípravy
Žloutky oddělíme od bílků. Ve větší míse vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. Následně do žloutků a cukru přidáme mouku Jizerka, vodu a prášek do pečiva. Pořádně ingredience rozmícháme. Nakonec zlehka přimícháme vyšlehaný bílý sníh z bílků (do jiné mísy vložíme bílky, přidáme špetku soli a pomocí ručního nebo elektrického šlehače ušleháme do bílého sněhu).
Těsto vložíme do dortové formy vymazané máslem a vysypané bezlepkovou kukuřičnou moukou, bezlepkovou strouhankou, nebo kokosem. Popř. můžeme namísto vymazání dát do formy pečící papír.
Těsto pečeme v předem vyhřáté troubě na 150–160 °C do zlatova přibližně 45 minut.
Po upečení necháme dort vychladnout a poté ho pomocí velkého nože nebo nitě rozřízneme na 2 až 3 stupínky.
Mezitím, co se dort peče, si připravíme krémy na dort, kterými se bude dort potírat ze všech stran a promazávat.
Máslový krém: Uvaříme si z vanilkového pudingu a mléka hustou kaši. Po vychladnutí sebereme na vrchu ztuhlý škraloup, do kaše přidáme máslo s cukrem a vanilkovým cukrem. Krém pořádně rozmícháme, aby zde nebyly hrudky.
Kokosový krém: Z mléka, žloutku a pudingu si uvaříme hustý krém. Necháme jej vychladit. Po vychladnutí opět sebereme ztuhlý škraloup, do krému přidáme kokos a máslo a pořádně krém rozmixujeme do hladka. Nakonec přidáme cukr dle chuti.
Poté se již vrátíme na sestavení dortu.
Mezi jednotlivá patra dortu promažeme brusinky a máslový krém. Po uspořádání pater na sebe vezmeme nůž nebo cukrářskou stěrku a pomocí ní naneseme na okraje a vrch dortu kokosový krém, který rozetřeme do hladka.
Dort necháme vychladit a můžeme servírovat.
Můžeme si také dort dozdobit dle vlastní fantazie marcipánem, ovocem nebo čokoládou.