Lokše jsou bramborové placky pečené na suché pánvi. Jedná se o krajovou specialitu jižní Moravy, ale v oblibě je mají i na Slovensku. Můžete je podávat na několik způsobů, a to jak sladké, tak i na slano.
5 porcí
Doba přípravy 40 minut
Suroviny
- 500 g brambor
- 170 g hladké mouky
- Špetka soli
- 1 vejce
- 5 lžic švestkových povidel
- Cukr na posypání
- Mák na posypání
- Rozpuštěné máslo na polití
TIP: Taštičky z listového těsta s marmeládou
Postup přípravy
- Brambory ve slupce vložíme do hrnce, zalijeme vodou, dáme na plotnu, přivedeme k varu a pod poklicí vaříme do měkka.
- Poté scedíme, necháme vychladnout a brambory oloupeme.
- Brambory nastrouháme na jemném struhadle do mísy.
- Přidáme sůl, mouku, vejce a dobře prohněteme.
- Je potřeba pracovat rychle, těsto bude řídnout.
- Těsto přendáme na pomoučený vál, rozdělíme na bochánky a válečkem na těsto každý bochánek rozválíme na placku.
- Připravíme si suchou pánev, rozehřejeme ji a na sucho placky opékáme z obou stran. Poznáme, že jsou hotové podle toho, že se začnou tvořit hnědé puchýřky.
- Hotové placky potřeme povidly, zarolujeme, dáme na talíř.
- Posypeme cukrem, mákem a polijeme rozpuštěným máslem.
Podobné recepty:
- Lívanečky s jablečnými povidly
- Babiččiny domácí kynuté buchty
- Bramborové šišky se strouhankou
- Nejlepší bavorské vdolečky s tvarohem