Kdo rád jí zdravě a ještě má rád houby, ten si rozhodně pochutná na této brokolicové kaši se žampiony.
2 porce
Celkový čas: cca 30 minut
Obtížnost: pro začátečníky
Suroviny
- 1 brokolice
- 4 menší brambory
- 200 ml sójové smetany (dá se použít i jakákoliv jiná rostlinná smetana podle vaší chuťové preference)
- 250 gramů žampionů
- 3 lžíce řepkového oleje (můžeme použít i slunečnicový, řepkový olej volíme pro jeho lepší pomět omega 3 mastných kyselin)
- Sůl
- Pepř
- Sušený česnek
Postup přípravy
V mírně osolené vodě povaříme omytou a nakrájenou brokolici společně s oloupanými a nakrájenými brambory. Vaříme do měkkosti brokolice i brambor cca 15 minut
TIP: Tofu s červeným zelím a bramborovým knedlíkem
- Vodu slijeme a brambory s brokolicí rozmixujeme tyčovým mixérem na hustou kaši
- V průběhu mixování přiléváme smetanu podle požadované konzistence
- Kaši osolíme a dochutíme sušeným česnekem
- Žampiony si očistíme a nakrájíme na čtvrtiny (u větších kousků na menší části)
- Na rozpálenou pánev nalijeme 3 lžíce oleje a vhodíme žampiony
- Žampiony cca 10 minut prančíme na oleji do zlatova, na konci osolíme a opepříme
- Můžeme podávat! Dobrou chuť
Zajímavosti receptu
Recept je bezlepkový! Low carb s vysokým obsahem bílkovin. Houby obsahují vitamin D, který není jinak v rostlinné straně sehnatelný. Hodí se do diety ale i jako lehké večerní jídlo. Pokud chcete experimentovat, dá se kaše ochutit jakýmkoliv vaším kořením, které máte rádi a najít si tak tu svou nejlepší variantu.
Související recepty:
- Brokolicové placky s uzeným masem
- Brokolicový krém zdravě bez smetany
- Brokolicová polévka s kokosovým mlékem a cizrnou
- Houbová smaženice s vejci