Broskvovo – špaldový koláč s drobenkou je výborná mňamka pro všechny z nás, kdo rádi mlsáme. A hlavně je zdravý.
Suroviny
Těsto
- 200g špaldové mouky
- 130g másla
- 1 lžička soli
- 2 lžíce studené vody
Náplň
- 300g zakysané smetany (čím více % tím lépe)
- 200g špald. mouky
- 200g cukru třtinového
- 3 žloutky
- větší plechovka broskví
Drobenka
- 60g másla
- 75g špald. mouky
- 60g třtin.cukru
- skořice (špetka)
Postup přípravy
Mouku prosyjeme, sůl, máslo (nejlépe studené z lednice). Zpracujeme těsto a vyválíme do formy (kulaté 20-24cm). Broskve nakrájíme na plátky a rozložíme dokola na celé těsto. Zakysanou smetanu s moukou, cukrem a žloutky promícháme. Pokud bude těsto tužší, přidejte trochu mléka. Přelejte přes broskve. Pečeme v předehřáté troubě na 180C cca 30 minut.
Mezitím si připravíme drobenku. Tu zpracujeme z másla, mouky, cukru a trocha skořice. Po 30 minutách rozložíme na koláč a ještě na 10 minut vrátíme do trouby.
Doba pečení tedy celkem 40 minut dle trouby.
Tento křehký koláč ze špaldové mouky s broskvemi miluje celá naše rodina už mnoho let, k nedělnímu odpolednímu kafíčku po procházce to je delikatesa 🙂 Broskve jsou nejlepší, ale určitě bude dobrý i s meruňkami, mákem a švestkami, jahodami či jablky.
Broskvový koláč s drobenkou č.2
Dle Martiny Kanstlerové (vítězka Peče celá země – 2.řada)
Suroviny na koláč z broskvového kompotu:
Těsto
- 200g hl. mouky
- 160g vychlazeného másla
- 50g cukr moučka
- 6 lžic ledové vody (6-8) dle mouky
Náplň
- 500g tučného tvarohu – vanička
- 90g cukr moučka
- 1 žloutek
- 20g kukuřičného škrobu
- 480g kompotovaných broskví (meruněk)
Drobenka
- 40g másla
- 30g cukru moučka
- 40g polohrubé mouky
- 1 lžička mleté skořice
- 35g plátků mandlí
Broskvový koláč z kompotu – postup přípravy:
- Ve velké míse zpracujeme mouku, máslo a cukr. Přidáváme postupně ledovou vodu. Pracujeme rychle. Těsto zabalíme do folie a aspoň na 30 minut dáme do lednice.
- Náplň smícháme s ingrediencemi do hladka.
- Drobenku v misce zpracujeme a nakonec do ní přidáme mandle.
- Troubu předehřejeme na 180C (horkovzduch).
- Těsto vyndáme z lednice a vyválíme kulatý plát podle formy. Tu přiložíme na plát obráceně a formu překlopíme. Na dno a ke stěnám těsto přitlačíme a dno propícháme několikrát vidličkou.
- Přikryjeme pečícím papírem (zmuchláme a zase narovnáme) a zatížíme luštěninou.
- Pečeme 15 minut.
- Poté sundáme papír s luštěninou, potřeme tvarohovou náplní a poklademe plátky broskví. Posypeme drobenkou.
- Vrátíme do trouby a dopečeme asi 20 minut do zlatova.
Příště si upečte tyto koláče:
- Koláč s pudinkem a zakysanou smetanou
- Jablečný koláč z bramborového těsta
- American pie s jablky
- Tvarohový koláč s mákem