Halušky jsou velmi oblíbeným pokrmem, a to nejen na Slovensku, kde mají svůj původ. U nás je milujeme s kysaným zelím, uzeným masem, škvarky, ale s brynzou a špekem je to skutečná pochoutka.
4 porce
doba vaření 30 minut
Suroviny
- 500 g brambor
- 250 g polohrubá mouka
- 2 vejce
- Sůl podle potřeby
- 200 g brynza
- 200 g špeku nebo anglické slaniny
- 4 lžíce kysané smetany
- Zelená cibulka
Postup přípravy
- Brambory si oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.
- Přidáme sůl, mouku, vejce a vytvoříme tužší těsto.
- V hrnci si přivedeme k varu osolenou vodu a těsto přes haluškový cedník protlačíme do vařící vody.
- Halušky vaříme jen krátce asi 2 minuty. Jsou hotové, když vyplavou na povrch.
- Uvařené halušky scedíme.
- Do malého kastrůlku si vložíme na kostky nakrájený špek a necháme ho vyškvařit do křupava.
- Část zamícháme do halušek a část si necháme na posypání.
- Do horkých halušek přimícháme brynzu a necháme rozpustit.
- Vložíme kysanou smetanu a podle chuti osolíme, opepříme.
- Při podávání zdobíme zbytkem špeku a nasekanou jarní cibulkou.
Související:
- Halušky se zelím a uzeným
- Vepřové maso na slanině s rýží
- Kuřecí čína se zeleninou a rýží
- Staročeská lepenice s uzeným masem
- Krůtí maso a celerové hranolky v troubě