Brynzová polévka


Brynzová polévka, také známá jako „demikát,“ je tradiční slovenské jídlo s jemnou a krémovou chutí brynzy. Jednoduchá na přípravu a ideální pro milovníky sýrových pokrmů.

Doba přípravy je 30 minut

Počet porcí 4

Suroviny 

  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 300 g brynzy
  • 4 brambory
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • Sůl podle chuti
  • Pepř podle chuti
  • Na ozdobu vyškvařenou slaninu nebo škvarky

Postup přípravy 

  • V hrnci rozpustíme máslo.
  • Přidáme na drobno nakrájenou cibuli a restujeme dozlatova.
  • Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky.
  • Vložíme do hrnce společně s mletou paprikou, brynzou a chvíli restujeme.
  • Přilijeme zhruba 1 litr vody a přivedeme k varu.
  • Vaříme do změknutí brambor.
  • Během vaření přidáme podle potřeby sůl a pepř.
  • Po uvaření polévku rozmixujeme na krém a zjemníme zakysanou smetanou.
  • Podáváme s čerstvě nasekanou petrželkou, můžeme vložit na kostičky vyškvařenou slaninu. U nás vkládáme škvarky.
Brynzová polévka
Brynzová polévka