Brynzová polévka, také známá jako „demikát,“ je tradiční slovenské jídlo s jemnou a krémovou chutí brynzy. Jednoduchá na přípravu a ideální pro milovníky sýrových pokrmů.
Doba přípravy je 30 minut
Počet porcí 4
Suroviny
- 1 ks cibule
- 2 lžíce másla
- 1 lžička sladké mleté papriky
- 300 g brynzy
- 4 brambory
- 1 kelímek zakysané smetany
- Sůl podle chuti
- Pepř podle chuti
- Na ozdobu vyškvařenou slaninu nebo škvarky
Postup přípravy
- V hrnci rozpustíme máslo.
- Přidáme na drobno nakrájenou cibuli a restujeme dozlatova.
- Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky.
- Vložíme do hrnce společně s mletou paprikou, brynzou a chvíli restujeme.
- Přilijeme zhruba 1 litr vody a přivedeme k varu.
- Vaříme do změknutí brambor.
- Během vaření přidáme podle potřeby sůl a pepř.
- Po uvaření polévku rozmixujeme na krém a zjemníme zakysanou smetanou.
- Podáváme s čerstvě nasekanou petrželkou, můžeme vložit na kostičky vyškvařenou slaninu. U nás vkládáme škvarky.