České buchty s povidly


Buchty s povidly jsou tradiční české kynuté buchty plněné sladkými povidly, které se pečou do zlatohněda a servírují se jako lahodný dezert nebo snídaně. Jsou měkké, nadýchané a mají příjemnou, mírně sladkou chuť díky povidlům.

Doba přípravy je 2-3 hodiny

Počet porcí je 8

Suroviny 

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml polotučného mléka
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 žloutky
  • 30 g droždí
  • 100 g másla
  • Povidla podle potřeby

Postup přípravy 

  • Připravíme kvásek. Do hrníčku vložíme rozdrobené droždí, trochu moučkového cukru a zalijeme polovinou vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek asi 10 minut.
  • Do robotové mísy vsypeme mouku, zbytek moučkového cukru, sůl, vanilkový cukr, žloutky, zbytek mléka.
  • Přidáme kvásek a polovinu másla, které jsme nechali rozpustit.
  • Uhněteme hladké, vláčné těsto.
  • Těsto necháme na teplém místě vykynout. Zhruba 1 hodinu.
  • Po hodině těsto propracujeme a na pomoučeném vále vyválíme silný plát.
  • Těsto rozřežeme na asi 30 kousků.
  • Na každý kousek dáme povidla nebo jinou oblíbenou náplň.
  • Těsto zabalíme do tvaru buchty a klademe do předem vymazaného pekáče spojem dolů.
  • Zbytek másla rozpustíme a všechny buchty, včetně spojů promažeme.
  • Necháme ještě 10 minut kynout.
  • Pekáč vložíme do předem vyhřáté trouby na 190 stupňů a pečeme 20-25 minut. Dozlatova.
  • Po vyndání z trouby pocukrujeme a po vychladnutí můžeme podávat.
České buchty s povidly
České buchty s povidly

Související

Nejlepší domácí indiánci