Buchty s povidly jsou tradiční české kynuté buchty plněné sladkými povidly, které se pečou do zlatohněda a servírují se jako lahodný dezert nebo snídaně. Jsou měkké, nadýchané a mají příjemnou, mírně sladkou chuť díky povidlům.
Doba přípravy je 2-3 hodiny
Počet porcí je 8
Suroviny
- 500 g polohrubé mouky
- 250 ml polotučného mléka
- 60 g moučkového cukru
- 1 špetka soli
- 1 vanilkový cukr
- 3 žloutky
- 30 g droždí
- 100 g másla
- Povidla podle potřeby
Postup přípravy
- Připravíme kvásek. Do hrníčku vložíme rozdrobené droždí, trochu moučkového cukru a zalijeme polovinou vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek asi 10 minut.
- Do robotové mísy vsypeme mouku, zbytek moučkového cukru, sůl, vanilkový cukr, žloutky, zbytek mléka.
- Přidáme kvásek a polovinu másla, které jsme nechali rozpustit.
- Uhněteme hladké, vláčné těsto.
- Těsto necháme na teplém místě vykynout. Zhruba 1 hodinu.
- Po hodině těsto propracujeme a na pomoučeném vále vyválíme silný plát.
- Těsto rozřežeme na asi 30 kousků.
- Na každý kousek dáme povidla nebo jinou oblíbenou náplň.
- Těsto zabalíme do tvaru buchty a klademe do předem vymazaného pekáče spojem dolů.
- Zbytek másla rozpustíme a všechny buchty, včetně spojů promažeme.
- Necháme ještě 10 minut kynout.
- Pekáč vložíme do předem vyhřáté trouby na 190 stupňů a pečeme 20-25 minut. Dozlatova.
- Po vyndání z trouby pocukrujeme a po vychladnutí můžeme podávat.
Související