Rádi byste k nedělní kávičce upekli bábovku, která není příliš běžná? Co vyzkoušet citrónovou? Je hezky nadýchaná a její chuť je velice osvěžující. Citrón je známý svým vysokým obsahem vitamínu C a dalších, a proto je dokonalým pomocníkem nejen při hubnutí, ale také jako prevence před některými onemocněními.
Těsto můžete obohatit o čerstvé, sušené či kandované ovoce, díky kterému bude ještě lepší – rustikálnější. Na této bábovce by si zajisté pochutnali i diabetici, jelikož cukr zde nahrazuje sladidlo ze stévie.
Suroviny
- 3 vejce
- 27 lžic sladidla ze stévie
- kůra z 1 1/2 citrónu
- šťáva z 1 citrónu
- 135 ml oleje
- 300 g bílého jogurtu
- 300 g polohrubé mouky
- 1,5 kypřícího prášku do pečiva
- sušené, kandované, anebo čerstvé ovoce
Postup přípravy
Nejdříve si oddělte žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který prozatím můžete odložit stranou. Nyní se budete věnovat žloutkům, ke kterým si přidejte sladidlo ze stévie. Tyto 2 suroviny šlehejte, dokud vám nevznikne světlá pěna. Do vzniklé pěny přidejte nastrouhanou kůru z citrónu a následně i citrónovou šťávu. Teď přichází na řadu olej a bílý jogurt, jenž můžete přidat k citrónové pěně. Vše společně promíchejte.
Můžete začít prosívat mouku do tekuté směsi a následně přidejte i kypřící prášek do pečiva. A na úplný závěr lehce vmíchejte ušlehaný sníh z bílků, případně i sušené, kandované či čerstvé ovoce dle chuti.
Bábovku nalijte do silikonové formy, případně keramické, avšak pozor. Jestliže jste se rozhodli bábovku připravovat v keramické formě, musíte ji důkladně vymazat rozpuštěným máslem a následně vysypat hrubou moukou, aby vám šla dobře vyklopit.
Citrónovou bábovku pečte ve vyhřáté troubě, a to na 180 °C po dobu 45 minut až 1 hodiny. Každá trouba peče jinak, a proto je doba pečení různá. Pro kontrolu vždy do bábovky na několik míst zapíchněte špejli. Jestliže bude suchá, znamená to, že bábovka je již upečená.
Po vytáhnutí z trouby nechte bábovku vychladnout a poté ji můžete bezpečně vyklopit.
Chutnat vám jistě bude i tvarohová bábovka a taky olejová bábovka od Lidušky.